Skip to content

Dvojica papa bit će proglašeni svetima

Posted in DA SE NE ZABORAVI

Bl. Ivan Pavao II., karizmatični poljski papa koji je 27 godina bio poglavar Katoličke crkve, i papa Ivan XXIII., sazivatelj Drugog vatikanskog koncila, bit će proglašeni svetima 27. travnja, nedjelju nakon Uskrsa, objavio je u Rimu papa Franjo.

Papa Franjo održao je u Vatikanu redovni javni konzistorij za kanonizaciju blaženih Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. Tijekom Konzistorija, Papa je odredio da papa Roncalli i papa Wojtyla budu upisani među svece 27. travnja 2014., na Drugu vazmenu nedjelju, odnosno Nedjelju Božanskog milosrđa, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Već nekoliko tjedana upravo se taj dan spominjao kao moguć dan proglašenja svetima dvojice papa. Očekuje se da će svečanost privući stotine tisuća vjernika na Trg sv. Petra, posebice iz Italije i Poljske.

Objava kanonizacije očekivala se od srpnja kada je Franjo potvrdio drugo čudo Ivanu Pavlu II., čime se otvara put za najbržu kanonizaciju u moderno doba. Prema pravilima Katoličke Crkve, obično se za proglašenje svetim zahtijeva potvrda dva čuda. Drugo čudo koje se pripisuje Ivanu Pavlu II. medicinski je neobjašnjivo izlječenje žene iz Kostarike koja mu se molila za pomoć na dan njegove beatifikacije.

Ivanu Pavlu II. je prvo čudo, izlječenje francuske redovnice, sestre Marie Simon-Pierre Normand, koja je imala Parkinsonovu bolest, prihvaćeno prije nekoliko godina što je omogućilo njegovu brzu beatifikaciju 1. svibnja 2011.

U slučaju pape Ivana XXIII., papa Franjo je prihvatio kanonizaciju bez obzira na uobičajeno pravilo da se traži drugo čudo nakon beatifikacije. Ivan XXIII. beatificiran je 2000. godine.