Skip to content

VIJESTI – Svjetski dan molitve za nakane pape Franje.

Slika zaslona 2016-06-09 u 09.21.13

12 ključeva za misiju. Svakog dana otvoren novi prozor u svijetu.

 

Svake godine papa nam daje 12 ključeva za misiju. 12 smjernica za naš život i poslanje Crkve. Jedan za svaki mjesec (Trenutno ih ima još dva). Na primjer u svibnju je bio: približi nas onima koji pate, posebno bolesnima i siromašnima.

 

U osobnom životu mogu se ispitavati: Tko je bolestan ili pati u mojoj obitelji ili u mojoj kršćanskoj zajednici? u mom susjedstvu? Odlučim se o tome. Pitam se, kakva je situacija u mojoj lokalnoj crkvi ? Na primjer: Postoji li u mojoj župi evanđeoska služba za bolesne ljude koja dobro radi, postoji li skupina solidarnosti za siromašne? Odlučim se o tome.

 

Zapamti Dokument 3 – Svjetski dan molitve

 

  • Kada kažemo ‘svjetska molitvena mreža’ ne govorimo o digitalnoj mreži. To je šira duhovna mreža, koja bi trebala imati važnu digitalnu dimenziju, ali nije na nju ograničena. Možda je u nekim kulturnim kontekstima dobro savjetovati korištenje drugog izraza: svejtska obitelj, svjetsko udruženje vjernih, i tako dalje.
  • ‘Izazovi za čovječanstvo i za poslanje Crkve’ je još jedan način upućivanja na papine mjesečne molitvene nakane. (str.6)

 

Nacionalni tim će ponuditi praktične načine sudjelovanja u svjetskoj molitvenoj mreži na Prve petke u mjesecu. Svaki nacionalni tim je pozvan ponovno pokrenuti ovaj mjesečni dan na koji se AM širom svijeta duhovno ujedinjuje u molitvi na poseban način za trenutne papine nakane. Iako smo svaki dan pozvani moliti na ove nakane, njihovo naglašavanje jednog dana u mjesecu pomoći će nam shvatiti da smo zajedno s mnogim drugima u istinskoj svjetskoj molitvenoj mreži.  Pomoći će nam se pobuditi ili ojačati taj osjećaj zajedničke molitve putem digitalnih medija, publikacijama ili drugim metodama promocije, sastancima ili župnim liturgijama, osobnim praksama ili praksama u zajednici, i tako dalje.   Ova sredstva će nastojati redefinirati našu veliku tradiciju pobožnosti prema Presvetom Srcu Isusovom na Prvi petak u mjesecu.  (str.8)

 

 

FrédéricFornos sj