Skip to content

SRETAN DAN NEOVISNOSTI

Posted in DA SE NE ZABORAVI

8.listopada 1991. Hrvatski sabor jednoglasno je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Odluka je proizašla nakon oružane agresije i okupacije pojedinih dijelova od strane JNA. Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Jedna je osoba poginula.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

Prošle su dvadeset i dvije godine od ove povijesne odluke kojom je ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda o samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi!

Sa zahvalnošću se prisjećamo i odajemo počast našim poginulim braniteljima i izražavamo svoje poštovanje prema svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju toga cilja.

Sretan Dan neovisnosti!