Skip to content

NAKANA PAPE FRANJE I NAŠIH BISKUPA ZA SRPANJ I KOLOVOZ 2019

Posted in Emisija "Da svi budu jedno"

Papina nakana za srpanj glasi:Da oni koji dijele pravdu mogu čestito i dostojno obnašati svoje dužnosti, i da nepravda koja prevladava u svijetu nema zadnju riječOvaj nas Papin poticaj na molitvu usmjerava na djelioce pravde u svijetu. Jesu li to samo suci? Ili su možda i odvjetnici pa i zakonodavci, parlamentarci koji donose zakone? Jesmo li zapravo to svi mi u svojim sredinama gdje djelujemo i živimo? Da bi se shvatio pojam pravde i pravednosti, valjalo bi početi s biblijskim shvaćanjem. Pravednost u biblijskom smislu u temelju ima dva smjera, pravni i moralni. Na pravnom području riječ je o poštivanju običaja ili zakona. Pravednost s moralnoga vidika jest zapravo dati svakomu što mu pripada. Vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano u svojem podnaslovu ima i geslo Unicuique suum – Svakome njegovo.U običnom životu susrećemo se vrlo često s jednim drugim ‘pravom’, a to je ‘pravo jačega’ i, na žalost, to je ‘pravo’ često vrlo udaljeno od istinskoga prava, a tako rado za njim posežu ne samo neke umišljene veličine, nego nažalost i oni koji su na vlasti i žele pokazati svoju moć pod vidikom zakona koji se naravno zaobilazi, a ljudi na položaju jako dobro znaju kako se to radi. Nedavno smo (22. lipnja) proslavili svetoga Tomu Mora, zaštitnika političara koji nije htio niša učiniti protiv svoje savjesti. Napokon i naš narod ima za cijeli svijet savršeni uzor u bl. Alojziju Stepincu u kojega bi se mogli ugledati ne samo crkveni dostojanstvenici nego i političari. Tko je čvršće stajao uz narod i uz njegovo duhovno i materijalno dobro, uz njegova prava, ako ne Stepinac? Pa i pred djeliocima onakve ‘pravde’ koja ga je htjela udaljiti od naroda, a zapravo nam ga je dala za uzor, ne samo nama, nego i cijelom svijetu. Iz svega što je rečeno može se zaključiti da je i te  kako važno slijediti Papinu želju, i molitveno joj se odazvati, da poraste pravo i pravda u onih koji su po pozivu na to upućeni. A svi ćemo stati pred Boga, vrhovnog suca i djelitelja pravde u koga nema pristranosti, ali ima obilje milosrđa koje i pravdu pobjeđuje. 

Za mjesec KOLOVOZ papa Franjo nas poziva također na molitvu:Da obitelji, kroz život u molitvi i ljubavi, postaju sve više „škole istinskog ljudskog rasta“. Nadiranjem svakojakog slobodarskog življenja pod izlikom suvremenosti na moralnoj razini rastače ne samo pojedinačno dostojanstvo nego još više dostojanstvo temeljne ljudske zajednice – obitelji. Tim izazovima Crkva kao brižna majaka nastoji odgovoriti prikladnim načinima osvješćivanja svjetlom Božje riječi i snagom sakramentalnog života svojih vjernika. Tako su nastala i nacionalna i međunarodna okupljanja katoličkih obitelji s predivnim svjedočanstvima radosnoga života u obiteljskoj zajednici i unatoč mnogim teškoćama.  U tom se zajedništvu i teškoće lakše svladavaju te postaju blagoslov za tješnju povezanost među članovima obitelji i u tom ozračju djeca lakše rastu do prave ljudske zrelosti da i oni u svoje doba budu sposobna stvarati svoje obitelji, da se radost djece Božje sve više širi na radost svega Božjega naroda. U svem tomu osobnom i obiteljskom dozrijevanju nismo sami. U molitvi mi otkrivamo svojega životnoga pratioca, Isusa Krista. On se rodio u obitelji i posvetio tako sve etape našega dozrijevanja kao što se i o njemu kaže da je rastao u dobi i milosti pred Bogom i ljudima. Pri svakom rastu i dozrijevanju potrebna je jedna vrlo važna krepost, a to je strpljivost. Izmoliti je za sebe i za druge i živjeti nošeni sviješću o Božjoj strpljivosti prema svima nama, znači opet uvećavati svakodnevno radost življenja s našim najbližima. 

BISKUPKUPI nas pozivaju, da u mjesecu SRPNJU Zahvaljujmo Gospodinu na daru odmora: u njemu prepoznajemo vrijednost susreta, darivanja, zajedništva s Bogom i čovjekom. Molimo da po odmoru otkrivamo smisao rada, da bismo se nesebično zalagali za dobro obitelji i naroda.

O odmoru, njegovoj važnosti i potrebi bilo je riječ u uvodnom dijelu ove emisije – još bi nadodao – vezano uz spomenutu nakanu naših biskupa samo to da je odmor i vrijeme ponovnoga nalaženja smisla svojim naporima i iskanje blagoslova za te napore, da se jednostavno ne izgubimo u vrevi obveza, poslova, nego da ponovno otkrivamo smisao svih svojih propinjanjai nastojanja. Odmor je zapravo usredotočenje i na najvažnije osobe, a to su Bog i moji najbliži i bližnji.

U mjesecu kolovozu – Biskupi nas pozivaju:  na zahvalu za dar domovine, te da prepoznajemo živote i žrtve za bližnje. Molimo da ne obescjenjujemo trpljenja i rane ugrađene u obranu slobode, mira i dostojanstva čovjeka te da se Kristovom ljubavlju zalažemo za dobro, unatoč mogućim naporima i poteškoćama.Poznati hrvatski pisac Eugen Kumičić na početku svojega romana Jelkin bosiljak piše biranim riječima o ljepotama Istre, Kvarnera koje se lijepo ugrađuju u svu ljepotu Hrvatske što je pak Antun Mihanović pretočio u stihove Lijepa naša domovino. I imamo doista mnogo razloga da zahvaljujemo Bogu na svim tim  ljepotama. Ali domovina su u prvom redu ljudi. I na njima također imamo razloga da zanosno zahvaljujemo, pogotovo za svaku žrtvu koja se podnosi za zajedničko dobro. To istodobno znači i vrednovati prinos svakoga u domovinskoj izgradnji, ali i u očuvanju njezinih vrijednosti, posebice kad je riječ o slobodi, miru i dostojanstvu. Svjesni smo napora na tom Božjem povjerenju koje nam iskazuje, ali znamo da kad se iskreno zauzimamo za dobro, da je Bog s nama. To i jest razlog naših pobjeda, većih ili manjih. Ali kad toga nema, onda odmah vidimo i razlog posrtanja, a to je najobičnija sebičnost na svim područjima. Koliko li tek poštovanje dugujemo onima koji su nas obranili! Oni su sve stavili na kocku, a da im se vraća ne cijeneći njihove napore, živote, izgubljene udove tijela, dok istodobno želimo da se nama iskazuje zahvalnost za ono što po dužnosti moramo činiti, znači raditi protiv osnovne ljudske logike i dostojanstva. Zahvaljivati za domovinu, dakle, znači skrbiti se za nju na svim razinama, naročito na poboljšanju međuljudskih odnosa i osnovne pravde i pravednosti. Stoga, poštovani slušatelji RM i članovi obitelji PSMM-že – shvatimo ozbiljno poziv i poticaj naših biskupa na molitvu po predloženim nakanama tijekom ova dva ljetna mjeseca – srpanj i kolovoz.