Skip to content

CIRKULARNO PISMO ZA ČLANOVE PSMM ZA 2019. GODINU

Posted in DOKUMENTI I PISMA

 

 

Poštovani članovi Papine svjetske molitvene mreže(AM),

Ove godine se navršava 10. godina otkako mi je povjereno vodstvo ‘Apostolata molitve’. To spominjem radi toga, jer se ove godine navršilo 10. godina od smrti bivšeg nacionalnog tajnika AM p. Stjepana Kuzmića koga preporučam u vaše molitve, a na dan njegove smrti, 14. lipnja prikazao sam za njega sv. Misu, i u nju uključio  sve pokojne članove AM.

Također Vas u ovom pismu želim podsjetiti da je 2014. godine stigla  iz Rima najava, od ondašnjeg delegata za AM p. Claudi-a Barige, o obnovi AM. Istaknuta je važnost, da je i AM pozvan, od Petrovog nasljednika pape Franje, slijediti Crkvu u Novoj Evangelizaciji. U tom procesu treba uzeti u obzir velike kulturne promjene koje utječu na sve aspekte ljudskog života. Svjesni smo da govoriti na upečatljiv način današnjim muškarcima i ženama zahtijeva nove metode, novi jezik, a posebno novi žar, kako bi to rekao sveti papa Ivan Pavao II.

Istaknuto je da ona DUHOVNA NAČELA koja su dana 1844. god., kad je pokrenut AM-ve, imaju i danas svoju vrijednost, ali je potrebna nova formulacija koja je bliža današnjem čovjeku, i njegovim potrebama. Posebno su naglašeni ovi principi: apostolska spremnost, suradnja u Isusovom poslanju, osoban i afektivni odnos s Gospodinom, a izvorište za to bi trebalo biti Presveto Srce Isusovo koje je u službi Crkve i od kojega se može naučiti kako možemo živjeti euharistijsku, crkvenu i misionarsku dimenziju našega kršćanskog života.

              U sklopu obnove AM Papa Franjo je odlučio da se promjeni i dosadašnji naziv ‘Apostolat molitve’u naziv ‘PAPINA SVJETSKA MOLITVENA MREŽA’(dalje PSMM), ta je odluka povezana i s nakanom da se posvijesti hijerarhijskoj Crkvi kako to djelo nije vezano samo uz Družbu Isusovu (koja ga vodi)  već bi se u to djelo trebala uključiti cijela crkva i to pod onim već spomenutim trostrukim vidom: euharistijskim, eklezijalnim i misionarskim. Takođerspominjem još jedan intervent iz samog Vatikana, kojim se Papa obratio 2016. god. cijeloj Crkvi s najavom, da će uz gore rečeno biti pokrenut Papin video link, zatim mjesečni tzv. poticaj za sve vjernike pod nazivom ‘KLIKNI I MOLI’, a od generalnog delegata za PSMM u Rimu zatraženo je da se obnove i dosadašnji statuti  AM što je i učinjeno. Početkom svibnja mjeseca ove godine  dobio sam pismo iz Rima koje je poslao svim nacionalnim tajnicima naš vrhovni poglavar isusovaca Arturo Sosa. U tom je pismu  dana i ova obavijest: 10. travnja 2018., zamjenik za opće poslove državnog tajnika Svete Stolice, njegova ekselencija msgr. Angelo Beccui je potvrdio kako je Sveti Otac 27. ožujka 2018. ‘PSMM’ proglasio papinskim (pontifikalnim) djelom, sa službenim sjedištem u Vatikanu, i da je odobrio novi statut /koji ćemo nastojati u skoroj budućnosti prevesti na Hrvatski jezik i objaviti/.

Iz svega štose do sada postiglo očito je da su bili održani mnogi susreti kako u Rimu tako i na svjetskoj razini na kojima se promišljalo i raspravljalo na koji se način obnova treba ostvariti. Rezultat svih tih susreta, razgovora i promišljanja vidljiv je u trima opsežnnim dokumentima koji su prevedeni i na naš jezik. Spomenuti dokumenti, kao i video link pape Franje, uz njegovu molitvu i mjesečne poticaje dostupni su, onima koji se služe kompjuterom, na našoj web. stranici:www.apostolatmolitve.org

Uz dostupnost svih informacija o PSMM u digitalnom obliku na našoj web stranici, napominjem da je od početka ove godine krenula i jedna emisija na  Radio Mariji svakog prvog četvrtka u mjesecu u 21 sat, a posvećena je PSMM tj. Apostolatu molitve, pod nazivom ‘DA SVI BUDU JEDNO’.

U toj emisiji pozivaju se svi vjernici da mole na Papinu i naših biskupa nakane, a ujedno uoči svakog prvoga petka u mjesecu obnavljamo u istoj emisiji i posvetu Srcu Isusovu pod čiju zaštitu stavljamo sve obitelji i cijeli naš Hrvatski narod.

              Poznato vam je, da svake godine organiziramo u sklopu PSMM duhovne vježbe, ne samo za naše članove nego i za sve vjernike koji žele dublji osobni susret i susret s  Gospodinom. Tako je bilo i u ovoj protekloj godini, a tako planiramo i u sljedećoj 2019. godini.Svjestan sam da se na te duhovne vježbe ne mogu odazvati starije osobe zbog raznih tegoba i problema, međutim duhovne vježbe su velika potreba i od neprocjenjive važnosti za osobe koje pripadaju mlađoj i srednjoj dobnoj skupini jer su upravo te osobe izložene ne malim  izazovima s kojima se u današnjem svijetu suočavaju i razumljivo je da im je u tome potreban pravi orijentir i pomoć. Evo datuma i mjesta gdje će se i u 2019. godini organizirati duhovne vježbe:

 

GRANEŠINA (Zagreb)            od 31. svibnja do 2. lipnja

VEPRIC (Makarska)                 od 7. do 9. lipnja

OPATIJA                                  od 18. do 20. listopad

OSIJEK                                     od  8. do 10. studeni

 

I u ovom pismu napominjem, da zahvaljujući dobrovoljnim prilozima mnogih članova PSMM, odnosno AM uspijevamo ne samo pokriti sve troškove tiskanja preklopnica s Papinim nakanama i poštarine, na čemu od srca zahvaljujem – nego možemo i pokriti troškove sudjelovanja na duhovnim vježbama  onima koji to žele, a zbog financijskih razloga si ne mogu priuštiti.

Vrijeme došašća, na kraju svake građanske godine, je vrijeme posebnog iščekivanja. Liturgijska čitanja toga vremena nas potiču na bdijenje koje ne bi smjelo biti povezano s pasivnim čekanjem nego treba biti usmjereno na Nekoga tko je naše najveće ‘blago’ za koje se isplati biti budan ne dozvoljavajući ikome da nas od njega odvoji, jer to blago je Isus Krist. Naše bdijenje može poprimiti različite oblike: čitanje i razmatranje Svetoga Pisma, češće pristupanje Sakramentima, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu… Svi ovi oblici trebali bi doprinijeti tome da se uprisutni, upozna i otkrije Isusovo lice u nama i među nama. Samo tako zavladat će Božićna radost u našim srcima i obiteljima – radost koju nam neće moći nitko oteti tijekom cijele 2019. godine za koju molim od utjelovljenog Gospodina poseban blagoslov koji će spriječiti sve ono što se protivi opstojnosti našeg Hrvatskog identiteta, svetosti obitelji i svetosti života. SRETAN VAM BOŽIĆ I NOVA 2019.GODINA!

 

Zvonko Vlah, Joakima Rakovca 24,  51410 OPATIJA

E-mail: zvlah@xnet.hr

Tel. 051/703 734,       mob. 098/9430 484

www.apostolatmolitve.org

                      p. Zvonko Vlah, S. J.

                        Zvonko Vlah potpis

 

Facebook: Apostolat molitve