Skip to content

Pismo članovima apostolata molitve za 2017. godinu

Posted in AKTUALNOSTI

…»MOLIMO ZA SEBE, JEDNI ZA DRUGE, ZA CIJELI SVIJET.»

 

Poštovani molitelji u Apostolatu molitve,

Iako APOSTOLAT MOLITVE ima svoje početke u 19 st. (1844.g u Francuskoj) brzo poprima svjetske razmjere i biva prihvaćen od Papa koji su u tom duhovnom pokretu prepoznali veliku molitvenu snagu.

Ne ću Vam govoriti o samim početcima i nastanku AM, niti o njegovom razvoju i njegovoj povijesnoj ulozi u proteklom vremenu. Sve to možete pročitati na Web portalu: www.apostolatmolitve.org  pod rubrikom POVIJEST. Na istom portalu nalaze se i druge informacije o Apostolatu molitve.

Kratko i informativno, želja mi je najprije potaknuti svećenike, a preko njih i vjernike, da iskoristite mogućnosti koje  daje Apostolat molitve. Nakon II Vat. Koncila  sveopća i lokalna Crkva stavljena je pred velike izazove svoga vremena. Današnje je vrijeme u tome  još zahtjevnije. Pojedinačna nastojanja samo su kap u velikom oceanu koji se zove Crkva, biskupija ili župa. Gledano pojedinačno  vrlo je lako pasti u napast pasivnosti i nemoći pred tolikim potrebama u društvu, obitelji i svake osobe.             Apostolat molitve je jedan od načina koji pomaže da se to ne dogodi. Već sama molitva DNEVNOG PRIKAZANJA čija je svrha svaku osobu intimno povezati s Euharistijskim Kristom, (a to je vrlo važno u radnom tjednu…), pomaže u životu, kako pojedinca tako i u zajednici, sačuvati cjelovitost vlastite osobnosti i zajedništvo s drugima po zajedništvu s Euharistijskim Kristom. To pak je vrlo važno, jer upravo je danas ljudska osobnost kao i zajedništvo –  obiteljsko, društveno i crkveno – ugroženo i razbijeno radi negativnosti čiju promidžbu vrše svjetovni gremiji.   Nadalje, velika je moć i utjecaj medija  koji vrlo razorno plijene povjerenje ljudi i tako djeluju zavodnički u širenju laži, pesimizma, i izokreću temeljne vrijednosti ljudskoga života. I opet, u molitvi dnevnog prikazanja članovi AM (u Hrvatskoj ih trenutno ima oko 15 tisuća) mole za vodstvo  Duha Svetoga, da bi lakše mogli razlikovati laž od istine i učiniti ispravan izbor. Euharistija i vodstvo Duha Svetoga potvrđuju, već prije rečenu poruku Isusa Krista: «…ne ću vas ostaviti siročad!»/Iv 14,18/.

Ima još jedan vrlo važan moment koji promiče AM, to je univerzalnost Katoličke Crkve i senzibilnost. Po Duhu Svetom i euharistijskom životu, ostvaruje se u svim vremenima poznata nam Gospodinova molitva: …»Oče, kao što sam ja u tebi i ti u meni daj da i oni u nama budu jedno!»  /Iv 17, 21/

Ta odlika, koju  katolička Crkva ozbiljno shvaća,  ima svoje izvorište u probodenom Srcu Isusa Krista  po kojemu  je, kao izraz milosrđa, nastao i Apostolat molitve.

Univerzalnost i senzibilnost  očituju se i u mjesečnim Papinim nakanama koje su povezane s gorućim potrebama cijeloga svijeta. Koliko je Papi Franji (kao i njegovim prethodnicima )  važna molitva, na predložene nakane, potvrđuje i činjenica da će se od sljedeće godine naziv  Apostolat molitve promijeniti u naziv PAPINA SVJETSKA MOLITVENA MREŽA. Također je Papina odluka da će u 2017. godini jedna od dviju njegovih mjesečnih nakana biti objavljivana  preko videa, to je radi veće objektivnosti u procjeni za što je potrebnije moliti. Ta Papina video poruka bit će dostupna s hrvatskim  prijevodom, i našim vjernicima, na već spomenutom web portalu: www.apostolatmolitve.org  Koji pak nemaju mogućnost za rad na kompjuteru neka mi pošalju broj svoga mobitela te ću im svakog mjeseca poslati drugu Papinu nakanu SMS porukom.

Ako se svećenici odazovu, zajedno s vjernicima, ovom molitvenom pozivu onda je velika vjerojatnost da će se lakše pronaći način  kako s riječi priječi na dijela. U tom smislu svaka je inicijativa, na razini župe, dekanata ili biskupije, dobro došla…! Ovom prigodom zahvaljujem svim suradnicima koji su nesebično svojim doprinosom na razne načine podupirali ovo Božje djelo. Vjerujem, da će nastale promjene biti još veći poticaj za kršćansko svjedočenje koje je i te kako potrebno i na prostorima naše Domovine i Crkve. Neka nam u tome bude trajno nadahnuće , na kraju Stare  i na početku još jedne Nove građanske godine u ozračju Božićnog raspoloženja naš božanski Spasitelj. S tim željama, uz Božji blagoslov, sretan Vam Božić, a Gospodin nam pomogao tijekom cijele Nove 2017. godine.

            Duhovne vježbe za članove ‘Papine svjetske molitvene mreže’ (Apostolata molitve) kao i sve vjernike u 2017. godini:

           

OSIJEK, Rezidencija DI, A. Stepinca 27.                   OD 5. DO 7. SVIBNJA 2017.

VEPRIC, kod Makarske                                                   OD 2. DO 4. LIPNJA 2017.

TABOR, Samobor                                                              OD 9. DO 11. LIPNJA 2017.

OPATIJA, Rezidencija DI, J. Rakovca 24.               OD 6. DO 8. LISTOPADA 2017.

 

Odani Vam u Gospodinu,                                                                Zvonko Vlah, S. J.