Skip to content

CIRKULARNO PISMO ZA ČLANOVE PSMM ZA 2021. GODINU

Posted in DOKUMENTI I PISMA

Dragi prijatelji u Gospodinu,

Više nego ikad prije, u ovom vremenu nesigurnosti pandemije koronavirusa i potresa kojim je obilježena protekla godina, važno je moliti se jedni za druge i pouzdati se u Gospodina. Kao što znamo, strah nikad nije bio dobra opcija. Suosjećanje, bliskost, otvaranje

srca prema drugima najbolji su evanđeoski način za kršćanina svih vremena. Taj put predlaže i papa Franjo, a nazvan je: Put srca.

Kroz cijelu ljudsku povijest je bilo događaja koje možemo doživjeti kao znakove po kojima nas Bog poziva na obraćenje, odnosno na promjenu načina života. Podsjećam vas na pitanje koje je Isus postavio svojim sugovornicima: …“ onih osamnaest na koje se srušila kula u Siloamu i ubila ih, zar mislite da su oni bili veći dužnici od svih Jeruzalemaca? Nipošto, kažem vam, nego ako se ne obratite, svi ćete tako propasti. (usp. Mt 13, 1-9). Isusov govor o katastrofama ne samo u Jeruzalemu nego i na svim mjestima i u svim vremenima gotovo uvijek je povezan s hitnošću obraćenja. Ujedno, svaka situacija koja uzrokuje patnju treba u nama pobuditi suosjećanje i solidarnost. Ako smo zatvoreni u svojim strahovima, svojoj samodostatnosti, uporištu novca i moći, to je kao da smo osudili sami sebe na smrt.
U svemu tome nam molitva dnevnog prikazanja, s kojom se predlaže članovima Apostolata molitve započinjanje svakog darovanog nam dana, jako puno može pomoći – naravno ako je s vjerom izmolimo.

Ovom pismu prilažem Papine i naših biskupa nakane za 2021. godinu. Kad ih bolje pogledate i sami ćete se uvjeriti koliko je Papi Franji, kao i našim biskupima, na srcu da mi vjernici svojim životom očitujemo da smo kršćani. Da bi pak u tome uspjeli moramo shvatiti da je molitva izraz naše potrebe da odgovorimo na Božju ljubav koja nam uvijek prethodi i održava nas. Bog nas upravo po molitvi vodi do spoznaje da smo, iako nedostojni, i dalje voljeni. Moliti se može na puno načina, ali ako se moli srcem tada dopuštamo Bogu da prodre tvrdoću srca, te da budemo više slični Kristu – spremni vršiti volju Oca nebeskoga. Volja pak je Oca nebeskoga u konačnici povezana sa spasenjem čovjeka.

Središte Apostolata molitve, koji je postao Papina svjetska molitvena mreža, i nadalje je Srce našega božanskog Spasitelja. Vjerujem da ste već čuli, i po medijima vidjeli, koliko i kako je stradalo u potresu uz sve ostalo naše nacionalno svetište Srca Isusova u Zagrebu. Biti će potrebne godine za njegovu obnovu. No siguran sam da će obnova i uz pomoć mnogih vjernika ponovno vratiti ovo svetište u prvobitno stanje i da će ono opet biti stjecište mnogim izmorenim i opterećenim dušama koje će u njemu zadobiti mir i potrebnu snagu da mogu nastaviti dalje do onog konačnog cilja našega života! Ovim pismom vas obavještavam da sam nakanio, uz vašu suglasnost, sve vaše priloge za sljedeću 2021. godinu, koje ćete darovati za troškove Apostolata molitve, namijeniti za obnovu bazilike Srca Isusova u Zagrebu.

Djelo Apostolata molitve će i pored toga, s do sada od vas primljenim i ušteđenim prilozima od prijašnjih godina, uspjeti pokriti sve potrebne troškove u 2021. godini. Unaprijed zahvaljujem za svaki vaš i najmanji doprinos u obnovi naše nacionalne bazilike Srca Isusova.

Do sada je od 2005. godine sjedište nacionalnog tajnika Apostolata molitve, kao Papine svjetske molitvene mreže, bilo u Opatiji. Od sada, pa nadalje ono će biti u Zagrebu – upravo uz našu baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Stoga vas obavještavam da mi se u buduće možete obraćati na novu adresu koju prilažem na kraju ovoga pisma.

Protekle godine, nažalost zbog pandemije koronavirusa, nismo mogli održati duhovne vježbe u sklopu Apostolata molitve /PSMM/ iako se lijepi broj vjernika prijavio. Nadam se da će u nadolazećoj 2021. godini biti drugačije. Navodim vrijeme i mjesto kada i gdje su predviđene duhovne vježbe u 2021. godini:

VEPRIC od 14. do 16. svibnja 2021.

GRANEŠINA od 28. do 30. svibnja 2021.

VUKOVAR od 17. do 19 rujna 2021.

OPATIJA od 8. do 10. listopada 2021.

Umjesto dobrih želja i čestitki koje na završnici građanske godine izražavamo jedni drugima, predlažem vam i pozivam vas da nešto konkretno učinimo s Gospodinom i za Gospodina. To je, da u 2021. godini svaki dan nastojimo započeti s molitvom dnevnog prikazanja – koju imate napisanu na priloženoj preklopnici. Nadalje, da se trudimo tijekom svakoga dana kontrolirati svoje srce provjeravajući kuca li ono u ritmu istinske ljubavi. Konačno, na kraju dana, prije počinka bilo bi dobro vidjeti čiji smo mi poslanici bili u proteklom danu i zamoliti Gospodina da nam poda potrebnu snagu za sljedeći dan! Budemo li još k tome u svojim župama svaki mjesec predložili župnici- ma, da se (možda na prvi petak) – uz molitvu krunice, obnovu posvete Srcu Isusovu ili kratko klanjanje, u to uključe predložene Papine i naših biskupa nakane za svaki tekući mjesec – uvjeravam vas da plodovi neće izostati. Da to doista bude tako sam će se Gos- podin pobrinuti. Sve vas od srca pozdravljam – MIR KRISTOV BIO SA SVIMA VAMA!

Zvonko Vlah DI

Nacionalni ravnatelj PSMM /AM/

Junija Palmotića 33

10001 Zagreb, pp 699

Tel. +385 01 480 3 002

e-mail: zvonkovlah87@gmail.com