Skip to content

Cirkularno pismo PSMM za 2024. godinu

Posted in AKTUALNOSTI

Poštovani članovi Papine svjetske molitvene mreže u Apostolatu molitve,

na početku smo još jedne nove liturgijske godine, a pred nama je i nova građanska godina! Normalno je da ćemo se zahvaliti Bogu za proteklu godinu i sve što se u njoj dogodilo. Zasigurno, svi imamo i neka očekivanja, želje i planove u nadi da će biti u vremenu koje slijedi bar nešto od toga biti i ostvareno. Kao kršćani, nadam se da u planiranju nećemo zaboraviti reći ‘neka bude Božja volja’ koja je za sve nas ponajbolja! Da, i mi u sklopu PSMM-e želimo zahvaliti Bogu na svemu učinjenom u proteklom vremenu tijekom cijele 2023. godine. Prije svega zahvaljujemo na tome što smo pod okriljem Papine svjetske molitvene mreže i ove godine u Apostolatu molitve imali mogućnost biti u službi evangelizacijskog poslanja u vlastitim obiteljima, zatim u župama kojima pripadamo, a time i u domovinskoj i općoj Crkvi moleći na nakane naših biskupa i Svetoga Oca ne zatvarajući se u sebe i ovaj sebični svijet nego u molitvenoj i sakramentalnoj povezanosti s Kristom. Ujedno molimo, usmjerena pogleda na vrijeme koje je pred nama, ne znajući što nas u njemu čeka i što će nam ono donijeti, da budemo spremi i otvoreni za poticaje Duha Svetoga ispravno odgovoriti i postaviti se prema izazovima i promjenama današnjega svijeta. Molimo također za spremnost da naš način života bude u skladu s naukom Crkve i da, kao nekoć u prvim kršćanskim vremenima, budemo prepoznati po zajedništvu i slozi što je dar Duha Svetoga.

Dobro je češće si po svijestiti  da je, usprkos našim slabostima i ograničenjima, naš život koristan drugima. U tome nam je veliko ohrabrenje spoznaja da smo ljubljeni, odabrani i da nas po svojoj prisutnosti Krist čini dostojnima osposobljavajući nas da odgovorimo na tolika primljena dobra prikazujući vlastiti život u apostolskoj spremnosti za služenje drugima u njihovim potrebama. Bog, Otac Isusov i naš Otac, želi svoje suosjećanje učini prisutnim u svijetu i po nama, kao članovima Apostolata molitve. Pozvani smo učiniti vlastitim Očev pogled pun ljubavi na čovječanstvo i djelovati sa srcem u Srcu Isusa Krista. Molitvom i konkretnim djelima, učinjenima s ljubavlju, možemo spojiti ljude čak i ako su iz različitih kultura i religijskih tradicija, a sve to uz vodstvo Duha Svetoga radeći na ublaživanju patnje najpotrebitijih. Čeznimo za tim, da to doista bude tako i tražimo to poniznim srcem, znajući da to nikada nećemo postići vlastitim naporima nego nam je to suobličenje Kristu moguće na povlašten način najviše kroz Euharistiju koju nemojmo bez opravdana razloga zanemariti niti propuštati. Upravo po Euharistiji Isus Krist sklapa s nama savez ljubavi, zagovara nas i aktivno nas privlači k sebi. On nas vidi kao dragocjeno blago svoga Srca. Stoga će nam prijateljstvo s njim po svetoj Euharistiji omogućit će nam da gledamo na svijet njegovim očima, bit ćemo jedno s njegovim radostima i patnjama i ponudit ćemo se da s njim radimo za našu braću i sestre, počevši od onih s kojima živimo i šire kako nas na to i potiče Papa kao Kristov namjesnik po Apostolatu molitve.

„Evo, činim nešto novo: već nastaje. Zar ne opažate?“ (Izaija, 43,19). Ove riječi proroka Izaije povezao bih i s mogućnošću za duhovne vježbe koje su u protekloj godini, kao i svake godine, bile organizirane na četiri mjesta u našoj domovini. Svrha Ph duhovnih vježbi jest u tome da nam pomognu, nakon dolaska u duhovne centre, susresti se sa sobom i Gospodinom, da bismo tako uz pomoć Božju mogli, tamo gdje je to potrebno, započeti, kako to prorok Izaija kaže – iznova – dopuštajući Gospodinu da nam u tome pomogne! Nažalost, ove godine zbog maloga broja odaziva duhovne vježbe nisu bile održane na Vepricu i u Granešini… Vjerujem da sljedeće godine neće biti tako, pa stoga evo i datuma kad ih predviđamo u 2024. godini:

VEPRIC od 3. do 5. svibnja 2024.

GRANEŠINA od 24. do 26. svibnja 2024.

OSIJEK od 27. do 29 rujna 2024.

OPATIJA od 25. do 27. listopada 2024.

Bog nam je dao sposobnost da volimo i živimo velikodušno. Siguran sam da mnogi u našoj domovini ne žive u materijalnom obilju, naprotiv, pritisnuti oskudicom i siromaštvom zbog premalih primanja jedva uspijevaju namiriti one najosnovnije osobne i obiteljske potrebe. No, i unatoč tomu, zahvaljujući vašim novčanim prilozima uspijevamo namiriti sve tekuće troškove Tiskanja preklopnica s nakanama, cirkularnog pisma i poštarine, te smo i na takav način međusobno povezani i u mogućnost zajedno se odazvati na molitvene nakane, na što nas pozivaju Papa i naši biskupi. Hvala vam na vašoj senzibilnosti i u tome! Podsjećam vas da možete pratiti djelovanje Papine svjetske molitvene mreže i preko naše web-stranice: www.apostolatmolitve.org – naravno, mislim na one koji za to imaju mogućnost. Također, možete svaki mjesec na valovima Radija Marija slušati, svakog prvog četvrtka – uoči prvoga petka u mjesecu, tumačenje nakana koje su pred nas stavili Papa i naši biskupi, a u toj prigodi preko valova Radija Marija obnavljamo osobnu i obiteljsku posvetu Srcu Isusovu. Poznato nam je da se u nekim župama češće organiziraju molitveni susreti u sklopu Apostolata molitve. Podržavamo takav način pastoralnog djelovanja i potičemo da se, organizatori takvih zajednica jave nacionalnom tajniku PSMM-a na adresu koja je navedena na kraju ovoga pisma, a koji je spreman barem jednom godišnje, uz blagoslov župnika rečenih župa, susresti se sa molitvenim članovima.

Završio bih ovo pismo riječima jednog vjernika koji mi reče: ”Počeo sam pravo ljubiti tek onda kad sam spoznao Božju ljubav, a do tog trenutka moja duša je bila zarobljena od toliko toga svjetovnoga…“ Vjerujem, da će većina vas ovo pismo dobiti u adventsko vrijeme, a to je u crkvenoj godini vrijeme kad zaista možemo doživjeti i spoznati veličinu Božje ljubav! Molim našega Spasitelja da se to zaista i dogodi, pa da za vašu ljubav tijekom cijele 2024. godine bude nadahnuće Kristova ljubav! S tom molitvom od srca svima podjeljujem Blagoslov novorođenoga Spasitelja i čestitam vam novu, 2024. godinu – od srca u Srcu Isusovu. Vaš u Kristu, p. Zvonko Vlah DI Nacionalni ravnatelj PSMM-a /AM-ve/

Svoj dobrovoljni doprinos i pomoć

J. Palmotića 31 i nadalje možete dati na

10000 ZAGREB navedenu adresu ili žiro račun:

Mob. +385 98 943 04 84 ŽIRO RAČUN: PBZ

e-mail: zvonkovlah87@gmail.com HR4123400093113606953

SWIFT(BIC): PBZGHR2X