Skip to content

Upućeno pismo članovima AM

Posted in DA SE NE ZABORAVI

Picture 2

Poštovani i dragi članovi Apostolata molitve

Polako se primičemo kraju  2013.-oj godini. Gledano unazad možemo reći da je za tu godinu u crkvenim događanjima najznačajniji događaj bio izbor novoga pape koji je redovnik Družbe Iusove, a uzeo je ime Franjo i time na znakovit način, već na samome početku svoga pontifikata, očitovao zauzetost za običnog, malog i siromašnog čovjeka.

Na razini društvenih događanja u našoj domovini, središnji događaj je da smo napokon i mi, kao mala zemlja, pridruženi Europskoj uniji s velikim očekivanjima da će to pridruživanje svima nama donjeti bolju i ljepšu budućnost. Još je prerano reći da su se ta očekivanja i obistinila. Ako nam je suditi po sadašnjim prilikama onda imamo razloga za zabrinutost.

Bilo je lijepih događaja i za nas u Apostolatu molitve! Uz one redovne, kao što su duhovne vježbe u Opatiji, Vepricu, Taboru, Osijeku i Lištanima, ostvarili smo i hodočašće u Svetu Zemlju. Četrdeset i sedam hodočasnika, kroz tjedan dana išli smo Kristovim stopama u Njegovoj domovini. Zahvaljujući stručnom voditelju fra. Petru Lubini, koji nam je približio Božju povijest i objavu, te sve to povezao s aktualnom situacijom u našoj domovini. Bilo je to za sve hodočasnike jedno milosno bogatstvo. Doista, proći sva ona mjesta kojima je prolazio naš božanski Spasitelj, praćen svojom Majkom, učenicima i mnogim drugim tražiteljima istine, sve to pomaže i današnjem čovjeku, da poput Novozavjetnog satnika kaže: «Gospodine vjerujem, pomozi mojoj nevjeri». Ili da na koljenima u dvorani posljednje večere uz nevjernog Tomu, pogleda usmjerena prema probodenom Srcu uskrsnuloga Krista, zavapi  : «Gospodin moj i Bog moj!»

Za nama je i Godina vjere koju je proglasio Benedikt XVI – papa u miru, a zaključio papa Franjo. No vjera je Božji dar za koji nije dovoljno moliti jednu godinu. Kršćaninov život mora biti vjerom prožet do trenutka konačnog susreta s Gospodinom.  Pozvani smo moliti Boga, da tim darom  obdari svakog čovjeka, jer samo  milošću vjere mogu čovjek, obitelj i druge zajednice ostvariti u sebi sklad i jedinstvo u duhu one Isusove molitve: «Oče, kao što sam ja u tebi i ti u meni, daj da i oni u nama budu jedno!» (Usp. Iv 17, 11).

Papa Franjo je osobno  rekao, da je razvidno kako je izvanredna snaga vjere djelo Božje, ona se izljeva u grješne ljude, kao u zemljane posude. Ključ je svega poniznost. Moramo biti ponizni, imati stvarnu poniznost, a ne onu koja se može vidjeti na kičastim slićicama”. Prava pak poniznost pretpostavlja obraćenje. Ako kršćanin ne uspijeva ni sebi ni Crkvi priznati svoje slabosti, onda nešto nije u redu, to znači da ne može shvatiti ljepotu spasenja koje nam donosi Isus.  Krist nas nije spasio nekom idejom, nekim intelektualnim programom. Spasio nas je stvarnim tijelom u kojemu je istovremeno kucalo ljudsko srce i srce Sina Božijega. (Usp. Propovijed pape Franje, 14. lipnja 2013. u domu sv. Marte).  To Božansko srce može osloboditi od grijeha i današnjeg čovjeka ako je spreman biti ponizan tj. otvoriti svoje srce da iz Kristova probodena boka djeluje sakramentalno Božja milost i ljubav.  Iz obilja svoga srca čovjek progovara, tako glasi stara mudrost iz Biblije. A ljudsko  srce ponekad djeluje kao skladišni prostor koji zauzimaju ‘velike kutije i palete s raznoraznim sadržajima’ koji su samo opterećenje, djeluju zbunjujuće i obeshrabrujuće. I što je najvažnije, zauzimaju mjesto pripravljeno Bogu i ‘malenima’. (Papa Franjo) Nebi tako trebalo biti ni kod Bogu posvećenih osoba, ni kod vjernika u koje spadaju i članovi Apostolata molitve.

Možda si u protekloj godini više dana, tjedana i mjeseci započeo-la sam-a bez povezanosti s Euharistijskim Isusom i vodstava Duha Svetoga (što je sadržaj molitve dnevnog prikazanja). Bila je prigoda i za duhovne vježbe ali vremenite brige i napasti su te odgovorile od takvog susreta s Gospodinom. I tako, nakon protekle godine,  ustanoviš da si u deficitu  – onom materijalnom i duhovnom. No nesmije tako ostati, novi početak je uvije moguć, ali nije dobro iznova ga odgađati za ‘neka bolja vremena’.

Mislim da možemo ponoviti one Gospodinove riječi: “Kucajte i otvorit će vam se, tražite i naći ćete, molite i dat će vam se!” To će nam biti moguće učiniti i slijedeće godine po Hodočašću u Rim u uskrsnom tjednu od 24. IV do 1. V 2014. godine, i po duhovnim vježbama (o pojedinostima ćete biti obaviješteni na našoj web stranici: http://www.apostolatmolitve.org/  i u Glasniku Srca Isusova i Marijina). U ovom pismu navodim vrijeme i mjesto duhovnih vježbi u koje se mogu uključiti i drugi vjernici ne samo članovi Apostolata molitve:

OPATIJI od 03. do 05. X 2014.

TABORU od 13. do 15. VI. 2014.

VEPRICU od 23. do 25. V. 2014.

OSIJEKU od  6. do  8. VI. 2014.

LIŠTANIMA   od 19. do 21. IX. 2014.

Hvala svima u ime Gospodinovo na svakodnevno opetovanoj molitvi dnevnog prikazanja. Oni koji započinju dan molitvom dnevnog prikazanja imaju mogućnost doživjeti Božje djelovanje po Duhu Svetom kako u vlastitom tako i u obiteljskom  životu. Hvala i na molitvama na nakane sv. Oca i naših biskupa, danas je potrebno više nego ikada biti osjetljiv za potrebe cijele Crkve i svijeta. Također hvala i svima onima koji su svojim novčanim doprinosom pomogli da bi se ovo Božje djelo moglo i na materijalan način održati. Ujedno zahvaljujem i u ime onih koji bez vaše potpore nebi mogli sudjelovati na duhovnim vježbama. Vjerujem da ćemo i u buduće, uz vašu pomoć, moći pokriti sve troškove koji su najvećim dijelom vezani uz tiskanje materijala za Apostolat molitve i poštarinu. Neka vas u 2014. godini i nadalje prati Gospodin svojom ljubavlju, blagoslovom i zaštitom, čiji čemo rođendan i ove godine dostojno kao kršćani proslaviti.

ZVONKO VLAH

Joakima Rakovca 24

51 410 OPATIJA

Tel/mob. 051 703 734; 098 943 0 484

E-mail: zvlah@globalnet.hr

Odani Vam u Gospodinu,

p. Zvonko Vlah, S. J.