Skip to content

PROSLAVLJENA OBLJETNICA DJELOVANJA BIBLIJSKE ZAJEDNICE U ŽUPI

Posted in AKTUALNOSTI

„Veliko bogatstvo župe“ u duhovnom rastu svakog župljanina

Biblijska zajednica svete Jelene Križarice iz Zaboka nastala je 2000. godine, kako kažu osnivači, kao zahvala Bogu za sve lijepo i dobro što je u životu učinio. Proslavu svoje jubilarne 20. obljetnice Zajednica je trebala proslaviti prošle godine no to nije bilo moguće organizirati zbog epidemije korona virusa, pa je tako proslava prolongirana za drugu godinu tj proslavljena je ovog utorka 5. listopada zahvalnim Euharistijskim slavljem i klanjanjem, a kasnije druženjem u župnoj dvorani te su tako članice i članovi proslavili svoju 21.-u godišnjicu postojanja.

Misno slavlje predslavio je pater Zvonko Vlah koji je ujedno Nacionalni tajnik Papine Svjetske Molitvene mreže u Hrvatskoj koja je proizašla iz Apostolata Molitve pod čijim je okriljem osnovana ova zajednica. U zahvalnom misnom slavlju u koncelebraciji bili su domaći župnik Branko Risek koji je pozdravio sve na početku i čestitao današnji jubilej i supsidijar Marijan Culjak.

„Marta i Marija – duboko ukorijenjene u životu Biblijske zajednice“

Dvije su odlike osobito dobro opisane u Lukinom evanđelju današnje liturgije, koje je usredotočeno na likove Marte i Marije, sestre Lazara iz Betanije u čijoj je kući Isus bio gost. To su dvije sestre, svaka sa svojim načinom postupanja, koje nas poučavaju kako mora napredovati kršćanski život – rekao je pater Vlah i protumačio – Marija je slušala Gospodina, dok je Marta bila “rastresena” jer je bila zaokupljena posluživanjem. Marta je jedna od onih “jakih” žena, sposobna prekoriti i Gospodina jer nije bio prisutan na samrti njezinog brata Lazara.

Mnogo je kršćana koji nedjeljom idu na misu, no nakon toga su uvijek zauzeti – rekao je pater Vlah i nastavio – Nemaju vremena za svoju djecu, ni za igru s djecom, to je ružno. Govore: Imamo puno posla, zauzeti smo… I na kraju postaju poklonici te religije koja se zove „prezaposlenost“. Oni su skupina prezaposlenih koji uvijek rade… Zaustavite se, pogledajte u Gospodina, uzmite evanđelje, slušajte riječ Božju, otvorite svoje srce – potaknuo je pater Vlah sve okupljene te istaknuo  pravilo  svetog Benedikta „ora et labora – moli i radi“. Usvojili su ga klauzurni redovnici i redovnice koji sigurno ne gledaju čitavi dan u nebo. Mole i rade. – tako pokušajte i vi u svojem svakodnevnom životu i radu – poziva sve okupljene pater Vlah te ističe zahvalu svima koji su kroz sve ove godine molitvom i  dobročinstvima obogatili ovu župnu zajednicu.

Voditeljica Nada Jakopec zahvalila je dragom Bogu i svetoj Jeleni Križarici na svim milostima rada i djelovanja u životu ove Zajednice i župe, dosadašnjem župniku i duhovnom asistentu Marijanu Culjaku na suradnji svih ovih godina, novoimenovanom župniku Branku Riseku, svim dobročiniteljima ali i članicama čiji su redoviti dolasci na susrete bili poticaj kako živjeti te kako u svakodnevici prepoznati poticaje djelovanja Duha Svetoga.

Ovim svečanim susretom su članice Biblijske zajednice potaknuli članove ostalih živih vjerničkih krugova na još bolju suradnju i djelovanje te zajedništvo u Bogu pod okriljem zaštitnice sv. Jelene Križarice.

Darko Fiket,  župni suradnik