Skip to content

NAKANA PAPE FRANJE I NAŠIH BISKUPA ZA SIJEČANJ 2019

Posted in Emisija "Da svi budu jedno"

Papa Franjo u ovom mjesecu siječnju poziva namolitvu:  da mlade osobe, posebno u Južnoj Americi, slijede primjer Marije i odazovu se Gospodinovu pozivu kako bi svijetu prenijeli radost Evanđelja. 

Usredotočujući se svojom brigom i nama molbom za određeni dio ovoga svijeta, Papa očito ne želi isključit druge dijelove svijeta ni iz svoje brige, ali ni naše molitve. Papa Franjo želi skrenuti našu molitvenu brigu za neki određeni problem u određenom dijelu svijeta pa je tako već za siječanj upozorio veliku potrebu evangelizacije, ali istodobno i potrebu za evangelizatorima, pogotovo među mladima. Nije to ništa novo, ali zbog nadirućeg relativizma i hedonizma te zbog sve većeg utjecaja raznih sekti u Južnoj se Americi taj problem teško osjeća. 
I što Papa želi kao lijek tomu, ako ne velikodušnost mladih. I odmah upućuje na najsavršeniji uzor predanja Bogu i Njegovu djelu, a to je Marija. Mi smo ovdje uporabili riječ 'evangelizacija' i 'evangelizatori'. Papa, međutim, rabi riječi iz svojega apostolskoga pisma 'Radost Evanđelja'. To je vrlo znakovito. Zašto? Prvo zato, što je prvi radosni navještaj primila Marija pri navještenju i još je anđeo Gabrijel naziva 'milosti punom', a prije toga pozdravnom riječju 'zdravo', dok bi prema grčkom izvorniku bilo bolje 'raduj se, milosti puna!' Tko god je, naime, u milosti, taj je i u pravoj i punoj radosti, a Marija to i jest. 
Tko god se otima grijehu koji nam otima radost, taj je spreman ispuniti se Božjom radošću. Tko god se ispunja tom radošću, ne može je zadržati za sebe, nego želi da i drugi dospiju do iste radosti življenja u milosti i u skladu s Bogom. Znamo da po svojoj grješnoj slabosti ne možemo sami ostvariti cilj koji je pred nama, ali imamo izvrsni uzor – Mariju i imamo najizvrsnija sredstva sakramentalnoga bogatstva u ispovijedi i pričesti. Tako prožeti sakramentalnim milostima i osnaženi Marijinim primjerom i zagovorom možemo sigurno kročiti prema radosti dijeljenja iste radosti kojom nas je Bog obdario, kad smo prihvatili radosnu vijest i kad nastojimo po njoj živjeti. To su na početku nove godine naše želje koje ne ograničavamo samo na sebe, nego ih širimo prema svima, a molitvama grlimo i nama geografski dalek kontinent Južne Amerike. Popratimo ovu Papinu nakanu, za koju ćemo ovaj mjesec moliti 

Naši biskupi svjesni, koliko nam je DAROVANI VRIJEME dragocjeno potiču sve vjernike u našoj domovini na molitvu zahvale Gospodinu na daru vremena: spominjemo se prošlih dana i godina- vele biskupi, u kojima nas je Bog obasipao svojim milostima i molimo za buduće dane, prema kojima nas Bog usmjeruje, da bismo ga svojim životom proslavljali. 
Kaže se, da je siječanj najduži mjesec u godini. Vjerojatno zbog zaduživanja na kraju prošle godine. Često je razlog zaduživanju u poklonima prigodom Božića. Samim tim mi neizravno zapravo priznajemo da nam je sve darovano i da su naši pokloni i darovi o blagdanima samo blijedi odraz svega što nam Bog daruje ponajprije darujući nam život i sve što je s njim povezano. Posebice nam daruje svoj božanski život preporađajući nas u krštenju. Svi su ti darovi zapravo navještaj vječnosti koju smo već počeli ovdje u vremenu, pa je s toga vidika vrijeme kao takovo već dragocjeni dar.U vremenu se mi ostvarujemo kao ljudi i kao Božji ljudi. U naše je vrijeme svojim dolaskom sišao i Onaj koji je vječan, da bi nas vodio svojim milostima kroz naše vrijeme u svim okolnostima. Uočavati te darove s pogledom unatrag jednostavno znači pasti zahvalno na koljena i gledati prema naprijed sa svom zauzetošću za svoje dobro i dobro drugih. Živeći sukladno s onim čemu nas učio svojim riječima, svojim životom, svojom smrću i uskrsnućem, Isus je proslavio Oca svojega i našega i tako je obilježio naš život koji jednako ima biti proslava milosti Božje u nama kojoj se otvaramo bilo kad priznajemo svoje propuste, grijehe i nedostatke ištući milost oproštenja, bilo kad nastojimo primljene talente upotrijebiti za osobni rast, bilo kad u svijesti svoje ograničenosti tražimo svjetlo i hranu u Božjoj riječi i u Božjem Kruhu.
            Tko bi zapravo i mogao, gledajući unatrag, izbrojiti sve ono što smo primili? Još je teže predvidjeti s kojim nas darovima Bog želi ispuniti u danima, mjesecima i godinama pred nama. A ni ne znamo koliko. Znamo samo da nas čeka vječnost i da ćemo tek u vječnosti shvatiti veličinu ovoga što sada proživljavamo, a pogotovu onoga što će nas ispunjavati. Sve je to stvarni poticaj na zahvalnu molitvu, ali i zauzetničku molitvu za svu svoju stvarnost koju bi imala prožimati ta zahvala i radost što možemo svojim malim, a kadšto i većim pothvatima, proslavljati Onoga koji je sav zauzet za naše uzdignuće. Odazivajući se na molitveni poziv naših biskupa za dobro iskorišteno i proživljeno darovanom nam vrijeme, evo i jedne kratke molitve koju ćemo uputiti Gospodinu na početku ove godine:  Bože, hvala ti na vremenu u protekloj godini… Daj da cijeli naš narod smogne, u povezanosti s Tobom i uz tvoju pomoć, iznova započeti ovu Novu 2019. godinu.   Oprosti nam sve one trenutke kad smo krivo iskoristili darovano nam vrijeme. Pomozi nam da i mi budemo spremni oprostiti sebi i jedni drugima. Dok započinjemo novu godinu, podsjeti nas na istinske vrednote i najdublje želje. Pomozi nam da živimo u dobroti koja izvire iz vršenja onoga što tražiš od nas. Pomozi nam da ostavimo po strani zabrinutost za sutra i tjeskobu zbog prošlosti, da bismo mogli živjeti u miru s Tobom tijekom cijele ove godine dan po dan. Amen!