Skip to content

ZAJEDNICA A.M. ŽUPE SV. EUFEMIJE – ROVINJ

ZAJEDNICE APOSTOLATA MOLITVE –  Župe sv. Eufemije Rovinj  (1997 – 02.2015)

 

VODITELJ: Župnik vlč. Milan Zgrablić

 

Revnitelji, animatori dviju župnih jezgri:

 

 1. Župna jezgra: Zinka J. Ornela K., Nela R. sada (ranijih godina: Veronika, Jaka i Zinka.

Nakon postanka članom AM, slijedi briga održavanja života za što se brinu župne jezgre animatora.

Brine se o organizaciji, pripremi susreta, dogovara program rada sa župnikom, nabavlja godišnje nakane AM i dr., i sa ostalim revniteljicama ih dijeli članovima, a potrebitima šalje i poštom. Vodi i godišnje obnavlja evidenciju liste članova. Za sve ove i dolje navedene potrebe prikupljamo dobrovoljne priloge za podmirenje troškova.

 1. Župna jezgra: Milena O., Zorica B., Aliče Č. sada (ranijih godina: Nela, Nevenka Z. Aliče Č.).

            Članovi župnih jezgri, revniteljice se brinu i za pisanu riječ, desetak godina je to bio mjesečni župni listić i u početku 80, potom 50, i 30 primjeraka što je sve trebalo podijeliti članovima u crkvama i susjedstvima. Priređivanje agapea, koji se održavaju stalno poslije mise zahvalnice za naše svećenike.

 

Susreti: Uvijek uz prisustvo župnika Milana Zgrablića

 

Jednom mjesečno, svakog drugog utorka u mjesecu nakon večernje sv. Mise sa godišnjom tromjesečnom pauzom od VII – IX. Mjeseca obogaćujemo se i tu se odigrava i rast naše zajednice po svjedočenju. U slučaju kad su predavanja, susreti su u pastoralnom centru Don Bosco, a kad su susreti na jednosatnom klanjanju, onda je to u Oratoriju. Bilo je raznih kombinacija, a ove godine je naizmjenično predavanje i klanjanje.

Svaki susret započinje sa molitvom prikazanja.

Dugi niz godina uvijek poslije predavanja smo imali agape.

Agape su pripremali članovi revnitelji sa dobrovoljnim članovma AM. To je bilo pospremanje pastoralnog centra prije i poslije sastanka, donošenje i kupovina, te serviranje sendviča i kolača, voća, napitaka: čaja i sokova, kave.

Pritom je uz takva druženja dogovoreno da se sv. mise održe za sve pokojne pa i teško bolesne članove AM, mise zahvalnice svake godine za dan ređenja župnika, kasnije i za vikara u Rovinju i to je bilo uvijek u mjesecu lipnju. Sv. Mise za jubilarne godišnjice braka onih supružnika koji su to željeli.

Ovo je, vjerujem, umnožavanje prihvaćenog dara apostolata, talenta za toplinu, povezanost, solidarnost i sućut bližnjih, članova, dijeljenjem radosti i žalosti, to je i put za potpunije prihvaćanje i povezanost sa velikom božanskom ljubavi prema potrebitima za koje molimo i za koje prikazujemo sebe.

 

Članovi:

            Varira broj od 119 – 148 je prijavljenih članova u proteklom razdoblju u svim proteklim godinama. Jedni su se članovi odselili, neki su vremenom umirali, a drugi, novi su se priključivali našoj zajednici, ali ima i takvih koji su odustali. Uspavanima zato šaljemo nakane kao i onima koji su bolesni i stari. Prijave u članstvo su počele 1997. godine, a dan utemeljenja je bio 4.12.1997. na prvom “službenom”susretu gdje smo se pripremali na slavlje biskupskog redjenja mons. Ivana Milovana, koji nas je zajedno sa pok. Vladimirom Stanišićem u toku 2 godine oduševljavao i upoznavao nas sa milostima i darovima AM-e., što smo postepeno prihvaćali.

 

“MOLI I RADI”… DA SE U SVEMU SLAVI BOG”.

Knežević Željka je 7.10.2001. kod nas pristupila Apostolatu molitve, a 3.06.2005. je kod sestara Benediktinki kao Marija Monika Željka položila privremene zavjete sa srcem ispunjenim ljubavlju na dan Presvetog Srca Isusova.

 

OBRAĐENE TEME

Na jednom od ovih prvih susreta na prijedlog župnika Milana Zgrablića razmatrali smo

OČENAŠ riječ po riječ, u grupama smo izgovarali i zapisivali razmjenjivali u raznolikosti shvaćene riječi prekrasne moćne molitve. Oduševljavali smo se zajedničkim obogaćenjem, ohrabrili smo se izgovoriti misli koje su navirale. Molili smo Očenaš na takav način mjesecima.

Poslije smo imali i vizualnu obradu Očenaša kompjuterom.

 

Zatim je slijedilo

VJEROVANJE na sličan način.

 

Župnik nas je potakao na molitvu

BOŽANSKOG ČASOSLOVA, što je započelo sa nabavkom za sve, koji su željeli i mogli moliti. Uvodili su na na naizmjeničnu molitvu župnik i časne sestre Uršulinke.

 

KATEKIZAM SMO studirali, i to VJEROVANJE, SAKRAMENTE, DESET ZAPOVIJEDI, i to sve u trajanju 3 godine, po člancima.

Vlč. Ilija Jakovljević: O SAKRAMENTIMA je imao predavanje.

Vlč. Milan Zgrablić: EUHARISTIJA IZVOR I VRHUNAC KRŠĆANSKOG ŽIVOTA.

Ostale teme iz katekizma su obradili: Dr. Elizabeta S. N. Prof.Ana Ćurić, Aliče Č. Iur. Rebeka S. dipl. Biolog Nevenka Z., dipl. ing Veronika K. Nakon iznošenja predavanja, opet po uputi župnika, postavljali su referenti pitanja, da bismo se sa odgovorima saživjeli sa sadržajem i zaključak je bio župnikov osobito kad nismo pravilo razjanili.

 

MISLI I GOVOR ARŠKOG ŽUPNIKA upoznajemo kroz film i predavanje župnika Milana Z.

Prezentaciju sv. Ivana Maria Vianeya je obradio sa CD-om Domagoj Sinčić-

 

SJENE SMRTI I SVJETLO UTJEHE po knjizi G. Goldmana na prezentira Rebeka S.

 

LISTIĆ APOSTOLATA MOLITVE

Godinama smo pisali sažetak tumačenja mjesečnih nakana u listiću AM iz Glasnika SIM-a i uz te teme su i informacije o temama koje će se obrađivati i mjesto i vrijeme slijedećeg susreta. 30-80 primjeraka se tiska u župnom uredu po oglednom uzorku. U listiću su sadržane i i župne nakane. Ekipa za pripremu listića Vlč. Milan, Veronika K. dipl. Ing,, Bernard K.dipl.ing, Božena C., ,Nevenka Z., Milena O.

Među župnim nakanama su svake godine i župne molitve za darove DUHA SVETOGA KANDIDATIMA ZA KRIZMU. Poimence i pojedinačno molimo za svakog kandidata u toku cijele pripreme sve do krizme.

 

POBOŽNOST MILOSRDNOG ISUSA nam predstavljaju sestre Milosrdnog Isusa iz Pule na jednom našem susretu uz lijepi igrokaz.

 

Opet na poticak župnika nabavljamo i obrađujemo knjigu

ISUS IZ NAZARETA, pape Benedikta XVI. Obrađuje Ana Ć.

 

Na jednom od susreta (2007) župnik je pri povratku sa hodočašća iz Svete zemlje prenio uz fotografije utiske i vrijedna saznanja o

ZEMLJI KOJOM JE KROČIO NAŠ SPASITELJ.

 

            Predavanje O POTREBI I BLAGOSLOVU MOLITVE vlč. Alejandro da Castillo.

 

            Sv. misu u oratoriju predvodi biskup mons. Ivan Milovan, koji prisustvuje susretu AM nakon mise.

            Imali smo još predavanja, upoznavanje sa istarskim blaženicima

 1. JULIAN IZ BALA, SVEĆENIK FRANJEVAC oko 1300. – 1.5. 1349). narod ga odmah nakon smrti počeo štovati kao sveca.
 2. OTON IZ PULE- zavjetna slika u crkvi sv. Franje u Puli. Živio u Puli u prvoj polovici 13. st. I bio je sin sv. Franje Asiškog. Na treću ndjelju došašća ga se slavi u cijeloj Istri. Pripisuje mu se 14 čudesnih ozdravljenja.
 3. JAKOV ZADRANIN (1400.-1485). rođen najvvjerojatnije u Zadru, bio je brat pomoćnik među franjevcima opslužiteljima. Prosjačio je i puno putovao, za vrijeme kuge pokazao herojsku ljubav. Franjevački martirologij ga spominje 27. travnja. Vjerojatno je hrvat.

 

 1. KUZMAN I DAMJAN knjigu   obrađuje Marija Jurič

 

O POSVEĆENOM ŽIVOTU svjedoči sestra Uršulinka Andreja Dujić

Interesantno predavanje nam predstavlja pod nazivom:

PONOS PROŠLOSTI POSVEĆENOG ŽIVOTA U ŽUPI ROVINJ  mr. sc. Eugen Teklić uz vizualni prikaz Mirana Sinčića

Najnovija nam je vrijedna knjižica SRCE ISUSOVO molitvenik

 

IZLOŽBE pod motom NA SVETOST POZVANI

Na prijedlog i uz suradnju župnika izložbom dajemo doprinos uz beatifikaciju naše

BLAŽENICE SESTRE MARIJE PROPETOG ISUSA PETKOVIĆ pod naslovom S LJUBAVLJU OCU.

            O životu i radu govorila je sestra Lea Brusać iz Pule. Izmedju predivnih misli izdvojila bi riječi koje je blaženica ponavljala svojim sestrama:

NE SASTOJI SE SVETOST PO HABITU,VEĆ PO ŽRTVI I DJELIMA”.

 

Uz beatifikaciju

 1. IVANA MERZA smo pripremili drugu izložbu a uz izložbu su predavanje održali mladi supružnici profesori klasične gimnazije KOLEGIJ IZ PAZiNA: Irena i Daniel Bogešić, uz kompjutorski .vizualni prikaz.

MISIONARKI MAJCI TEREZI smo također pripremili izložbu. Pri otvorenju o Majci Terezi smo pripremili meditativno molitveni susret, služeći se pritom odabranim tekstovima iz knjige: Tako je govorila Majka Tereza BOG TE LJUBI. U izložbenom prostoru uz tihu glazbu, projekciju slika i tekstova, čitanje misli, projekciju fotografija iz njezina života i uz tek po koji treptavi plamičak svijeća, bilo je pravo duhovno obogaćenje svih nas, uz vođenje Zinke J., Jake I. Nele R. I Domagoja S. Sa ovim programom smo gostovali i u župi Kanfanar. Vizualni prikaz je pripremio i vodio Domagoj Sinčić. Potom drugi četveročlani tim odlazi u Bale također na njihov susret, nakon proglašenja Majke Terezije blaženicom.

 

Na prijedlog župnika da se pripreme izložbe MEDALJONI KRUNICE S OTAJSTVIMA ZA VELIKU GOSPU, Providnost se pobrinula za umjetnicu slikaricu Petru, koja je nakon 5.sudjelovanja u radu na izložbama s velikim oduševljenjem oslikala 20 otajstava krunice lijepih slika, koje su cijelog ljeta bile izložene u crkvi sv. Eufemije, kao i ostale izložbe.

Prezentaciju BL. ALOJZIJA STEPINCA I MIROSLAVA BULEŠIĆA sa CD-om obradio Domagoj Sinčić: MISLI BL. ALOJZIJA STEPINCA

Pripremili smo i izložbu

BLAŽENIKU MIROSLAVU BULEŠIĆU, pod motom: MOJA OSVETA JE OPROST također sa odabranim slikama, tekstovima i vrijednim originalnim relikvijama njegova života i umorstva pozajmljenim iz Svetvinčeta.

Sve su izložbe nakon pastoralnog centra dopremljene u crkvu sv. Eufemije.

Na izložbama su radili članovi AM: Petra, Jaka I.,Nevenka Z., Danica R., Nela R., Danijela F., Gracijano T., Ivan J., Zinka J., Katarina T., Ana Ć., Veronika K. Uz podršku i pomoć našeg župnika.

U pripremama agapea su:

Jaka I. Dragica Č., Nevenka Z., Marica B., Nevenka Z., Marija P., Nevenka T., Ankica V., Božena C., Lidija, Zinka J., Veronika

Tim od 4 para supružnika: za prijevoz i sve drugo potrebno, kao i kupovinu: Veronika i Lazar K. Jaka i Stipe I. Zinka i Iko J., Nevenka i Dušan Z.

 

Tim od članova zapisničara: Marija Ć., Milena, Sestra Ivana, Rebeka S. Veronika K.

Tim od 8 članova čitača: Stipe I., Jadranka S. Dipl. Ing,Zinka J., Petra, Danijela F., Žaklina, Nela, Veronika

Nakon što se na predavanjima počelo osipati članstvo na susretima, oko godinu dana su susreti na misi i nakon toga na klanjanju u oratoriju.

KLANJANJE U ORATORIJU

Članovi AM pripremaju tekstove i čitaju ih za vrijeme klanjanja pred Presvetim Sakramentom.

Klanjateljice su: Zinka J. Jaka I. Zorica B., Nela , Silvan M. I dr.

Osim toga članovi AM učestvuju i na cjelodnevnom klanjanju subotom u korizmi i u neprekinutom čitanju Biblije.

AM se uključuje i u molitvu 40 DANA ZA ŽIVOT i neki članovi su molili u Puli ispred bolnice.

Sada su nam susreti naizmjenično jednog mjeseca na klanjanju, drugog na predavanju u Don Bosku.

Veronika Kovačević

Rovinj:17.03.2015.

 

Umrli naši članovi:

 1. Bagarić Marija
 2. Bajin Marija
 3. Nrekaj Zoja
 4. Sinčić Elvira
 5. Dolinščak Ivan
 6. Poropat Miho
 7. Lukac Mile
 8. Glavurtić Rada
 9. Damjanić Ema
 10. Damjanić Danica
 11. Zanfabbro Ana
 12. Zorijan Karolina
 13. Paliaga Amalia
 14. Paliaga Narciso
 15. Božinović Anka
 16. Škrivanić Ante
 17. Sošić Romilda
 18. Kovačević Lazar