Skip to content

KOMENTARI NAKANA ZA SVIBANJ 2021. GODINE

Posted in NAKANE-ADORACIJA

NAŠI NAS BISKUPI potiču na molitvu – da svi koji pristupaju sakramentu potvrde i svi mladi budu uvijek otvoreni darovima Duha Svetoga te, vjerno hodeći putem evanđelja, budu odgovorni za kršćanske vrednote u našem društvu. 

         Sakrament potvrde zajedno sa sakramentom krštenja i pričesti čini cjelinu kršćanske inicijacije. Ta se cjelina u istočnim crkvama slavi odjednom pa i kad je riječ o novorođenčadi. U zapadnim crkvama ti se sakramenti zajedno podjeljuju kad se već odrasli, a nekršteni, pripravljaju na to da prihvate Krista u svoj život. U redovitom našem vjerničkom hodu ti se sakramenti podjeljuju odijeljeno: najprije krštenje, pa kad dijete zadobije potrebne spoznaje sve do mladenaštva na pragu zrelosti. Stoga se prva pričest slavi oko dese godine, a krizma ili potvrda u srednjoj školi ili na kraju osnovne škole, pred ulazak u život odgovornosti.

         Roditelji i kumovi na kršenju djeteta jamče da će dijete biti odgojeno u vjeri. Ali kad dijete poraste da može shvaćati otajstvo Euharistije, onda ide na prvu pričest. Na pragu mladenaštva kad pomalo preuzima životne obveze učenja i posla, dovršava svoju kršćansku inicijaciju svetom krizmom. To je i sakrament potvrde. Riječ je u biti o dvije potvrde. Kod prve pričesti djeca obnavljaju krsna obećanja. Ovdje je također riječ o tome da Bog krizmom potvrđuje svoj savez s krštenikom, a sada potvrđenikom, a on to slobodno potvrđuje s Bogom. Na taj se način sakramenti inicijacije završavaju puninom dara Duha Svetoga da bi vjernik, ojačan i pomognut njegovim svjetlom, životom svjedočio da je Kristov. 

         Biskupi stoga s pravom žele da potvrđenik vjerno hodi putem evađelja i da životom prihvaća i svjedoči kršćanske vrednote u društvu. A to jednako tako žele i molitelji. Kako je to potrebno, dobro znade svatko tko je proživio mladost, nekad možda i tešku zbog različitih utjecaja koji su ga odvlačili od pravoga i istinskoga životnoga cilja i usmjerenja, pa stoga i življenja sukladno s evanđeoskim vrednotama. Prigoda je to da podsjetimo molitelje, članove Papinske svjetske molitvene mreže, a i sve vjernike, da ne posustanete u izricanju dobrih želja Bogu za mladež općenito, a ne samo za krizmanike. Različiti utjecaji mogu djelovati na mlade koji više pogoduju strastima nego istinskoj ljudskosti u dobroti i plemenitosti, radinosti i žrtvovanju za ono za što se isplati živjeti.