Skip to content

KOMENTARI NAKANA ZA STUDENI 2021. GODINE

Posted in NAKANE-ADORACIJA

PAPINA NAKANA: Molimo da ljudi koji pate od depresije ili su se istrošili da ponovno nađu potporu i svjetlo koje ih otvara životu.

Stručnjaci kažu da je sve više depresije u ovome svijetu i da će općenito depresije biti još više. Uzroci mogu biti različiti, od nasljednih do stresnih. Uglavnom je riječ o gubitku smisla i volje za život. Kao i svaku drugu bolest, valja je promatrti ozbiljno i svaki slučaj za sebe. Ovdje je to posebno važno, jer depresivni ljudi pokazuju i neki stupanj histerije koja također može biti uzrokom depresije, pa i s toga razloga valja posebice posvetiti pozornost određenoj depresivnoj osobi. Stručnjaci također vele da ima i psihofarmaka koji poprilično mogu pomoći, ali prije svega tu su od velike pomoći različiti tretmani u grupnim terapijama i osobnim susretima sa stručnjacima. 

Koliko je Papi stalo do zdravlja ljudi, vidljivo je i iz toga da se on svojom brigom usredotočuje na pojedine probleme, a želi također da ga pratimo u toj njegovoj brizi molitvom. Stoga je i preporučio da se ovoga mjeseca molimo za one koji su se istrošili, jer i to može biti razlog depresije. Često takvi ne vide odgovor na ljubav koju su pružali drugima, pa se osjećaju suvišnima. 

Da se opet pozovemo na stručnjake, a među njima je možda prvi upravo dr. Viktor Frankl, otac psihijatrijske bečke škole koji je prošao besmisao Auschwitza pa je pokušao liječiti upravo logoterapijom, to jest smislom. Depresija je težak teret. Psalmist piše: “Povjeri Bogu svu svoju brigu” (Ps 55,22). Koliko god vaš teret bio težak, dajte ga Bogu i pustite ga da se pobrine. Vjerujte u Njegovu iscjeljujuću ruku koja će izliječiti vaše slomljeno srce. Bog je spreman i sposoban da to učini. Nemojte  depresiju ako ste u nju upali prolaziti sami. 

Nama vjernicima možda su poznate Duhovne vježbe svetoga Ignacija koji upravo tim vježbama duha želi pomoći svakom vježbeniku da pronađe smisao i oslonac svojem životu upravo u Bogu. S Bogom onda biva sposoban vrednovati sebe bez obzira na to što drugi misle o njemu. S Bogom tada otkriva i značenje svake pojedine veće ili manje stvari s kojima se bavi ili susreće u životu. Tako postaje svjestan i svoje ograničenosti, ali i svojih sposobnosti da, naime, nije Bog nevažan, dapače da mu je vrlo važan. Vježbenik otkriva da je Isus za njega rođen, da je njemu uputio svoje pouke koje su sadržane u Evanđelju, da je za njega umro i uskrsnuo i da jednostavno u njemu nalazi odgovor na svoje tjeskobe kako bi vedrije podnosio eventualno sivilo svagdašnjice ili nepodnosivost promjene vremena ili pokoje nerazumijevanje drugih. Stoga, ako netko tko živi u Zagrebu ili nedaleko od Zagreba a ima potrebu i želju za duhovne vježbe – a to preporučam osobito osobama od 20-te godine do 65-te godine – može se obratiti u Palmotićevu 31 – ja sam p. Zvonko Vlah ili p. Stipi Balatincu. Organiziramo DUHOVNE VJEŽBE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU  2022.godine u – Dvorani uz Baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj.  Prijave se primaju već od 1. listopada do 15. prosinca 2021. Kontakt brojeve, ako ne možete navratiti u Palmotićevu, možete dobiti u režiji RM-je ovdje u Zagrebu. Sve ostale informacije dajemo kod prijave.

Kad i mi sami sa srcem pratimo nevolje depresivnih ljudi, lakše ćemo ih razumjeti i usrdnije za njih moliti zajedno sa Svetim Ocem. U ovoj godini koja je posvećena sv. Ignaciju, to sam već spomenuo u jednoj od prijašnjih emisija, i koji je začetnik duhovnih vježbi predlažem da tumačeći ovu Papinu nakanu zaključimo upravo s molitvom sv. Ignacija Lojolskog koju nam je ostavio protiv tjeskobeDepresija, rekli smo, može biti iznimno teško stanje. Međutim, dobra vijest za sve kršćane jest kako u tom mračnom stanju nismo sami, nego smo okruženi nebeskim prijateljima koji nam mogu pomoći pronaći Isusovo svjetlo. Jedan od snažnih nebeskih zagovornika, koji je i sam osjetio očaj depresije, jest sveti Ignacije Lojolski. 

 Zahvaljujući upravo Božjoj milosti uspio je pobijediti mrak očaja i postati jedan od najvećih svetaca svih vremena. U naslijeđe nam je ostavio moćnu molitvu protiv tjeskobe koju možemo moliti u svim situacijama, posebno u onima teškima.

“Gospodine, kada je sve tamno, a mi osjećamo svoju slabost i bespomoćnost, daj nam osjetiti tvoju prisutnost, tvoju ljubav i tvoju jakost. Pomozi nam da imamo savršeno povjerenje u tvoju brižljivu ljubav. Blagoslovi nas svojom ojačavajućom moći tako da nas ništa ne straši niti brine. Vjerujemo da ćemo živeći blizu tebe vidjeti tvoju ruku, tvoju svrhu, tvoju volju u svim stvarima.”Amen

NAKANA HRVATSKIH BISKUPA: Da molimo za obitelji u kojima žive starije, bolesne i nemoćne osobe da se o njima brinemo i da im se omogući sakramentalni život.

Državni uredi i  socijalne službe zajedno s drugim kompetentnim stručnjacima upozoravaju nas da je sve više starih osoba na svijetu, pogotovu u razvijenim zemljama. Jedan je od razloga tomu napredak medicine, a drugi depopulacija, a to znači da je manje rođenih. Srednje generacije razapete su između starih i mladih i često, uza svoj posao, jedva stignu potrebnu pozornost posvetiti starijima i mlađima u svojoj obitelji. Davno je Crkva nastojala tome priskočiti osnivajući taozvane ubožnice za starije osobe koje nisu imale nikoga svoga ili se njihovi nisu mogli za njih dovoljno skrbiti. Tako su postali i pojedini redovi, posebice ženske redovničke družbe. Na tom je tragu i djelovanje Misionarki ljubavi sv. Terezije iz Kalkute. 

         Danas se, međutim, i svako društvo dovoljno osvijestilo, tako da nastaju prikladni starački domovi koji se sve više množe i još ih nije dovoljno. U tim se domovima starijim osobama pruža svaka moguća medicinska i socijalna pomoć i nastoji se starije osobe održati u kondiciji da steknu čak i nova prijateljstva. 

         Naši biskupi uočavaju neki nesrazmjer. Riječ je, naime, o tome da se nekako po sebi razumije da mladima pružamo sve potrebno kako bi ušli u život odraslih pa im posvećujemo pažnju i brigu. “S druge pak strane, kao da istodobno zaboravljamo na starije osobe koje često i nisu sposobne voditi brigu o sebi, pa su upućeni na druge. A ta takozvana srednja generacija kao da nema dovoljno oka i srca za te potrebe. Biskupi još upozoravaju i na vjerski vidik potičući sve na sakramentalni život pa onda da se taj život omogući i starijim osobam. To je posebno važno pružiti onima koji su redovito išli u crkvu i na sakramente, pa im, ako ta sastavnica njihova života nedostaje, to valja omogućiti. Posebice je to važno za one koji se približavaju prijelazu u vječnost. Oni koji su prijateljevali s Bogom kroz molitvu i sakramente spontano osjećaju da se približavaju Prijatelju koji ih je pratio cijeli život i kojemu su željeli pripadati. Zato ih Božja sakramentalna nazočnost može jačati da ustraju u toj odanosti i da svoje slabosti, bolesti, teškoće kroz molitvu prikazuju za potrebe svijeta, a ponaprije za one koji se za njih skrbe. SVEMU REČENOM ŽELIM PRIDODATI JOŠ NEKOLIKO RIJEČI – sada već svetog pape Ivana Pavla II. Koji nam poručuje: Ja Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!Drhtave ruke i sijede kose očeva i pognutih dobrih majki. Bore na licima, vene na rukama, izblijedjele umorne oči. Ja Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje!… Mučili su se i oni s vama. Od srca im ljubav pružite, a u starosti im oslonac budite. Ja Vas lijepo molim, ljubite svoje stare roditelje! 
Poslušajte im vapaje, olakšajte im živote. Imajte za njih lijepe riječi i osmijeh na licima u susretu s njima. Radili su oni puno da vaš život bude bolji. Oni su vas s radošću prihvatili kad vas je Bog njima poslao. Kad ih Bog jednom pozove na vječni počinak, ostat će iza njih prazno mjesto. A to prazno mjesto ti ćeš popuniti jer ćeš dotle i ti ostarjeti. A sve što ste vi činili svojim roditeljima, to će vam vaša djeca uzvratiti. Zato vas opominjem i unaprijed molim: ljubite svoje stare roditelje!