Skip to content

KOMENTARI NAKANA ZA RUJAN 2021. GODINE

Posted in NAKANE-ADORACIJA

Naši biskupi pozivaj nas u mjesecu rujnu na molitvu: Da svi koji pristupaju svetom sakramentu ženidbe budu otvoreni Kristovoj ljubavi koja posvećuje njihovo zajedništvo i ljubav, a sve obitelji da rastu u međusobnom povjerenju i otvorenosti daru života.

            Već smo u produbljivanju Papinih molitvenih nakana i nakana naših biskupa govorili o sakramentima općenito, a o nekima posebno. Ovaj put nam biskupi preporučuju da se molimo za mladence. Ponešto smo već govorili o važnosti ozbiljne priprave za taj važan korak koji bi imao obilježiti dvoje mladih. Biskupi ističu Kristovu ljubav. A Isus je ljubljeni Očev Sin. Očito između Oca i Sina struji ljubav koja je uosobljena u trećoj božanskoj osobi, Duhu Svetomu. Naš je Bog zapravo izvorna zajednica ljubavi koju nam Isus Krist očituje svojom ljubavlju prema nama i prema svojem Ocu kad je po njegovoj želji sišao među nas da nas otkupi svojom smrću i uskrsnućem i  tako privede istom zajedništvu Božje ljubavi kojom i mi imamo disati. Mladenci to gotovo instinktivno osjećaju, ali često ni sami ne znaju to opisati, nego to izražavaju jednostavnim, a kadšto i pjesničkim rječnikom. Nisu li i obični šlageri zapravo izražaj srca koje ljubi, a kadšto i razočaranoga srca koje nije naišlo na odjek te ljubavi?

            Mogli bismo odmah primijetiti da, na žalost, često u svojem nesnalaženju ljubavlju nazivamo ono što ne zavrjeđuje to ime, jer je puka sebičnost, pogotovu kad je riječ o stvarima koje spadaju na brak, a u žaru zanosa opravdavamo postupke koji nas u određenom smislu sputavaju u istinskom dostojanstvu ljudskih osoba. Poznajem svećenika koji vrlo obazrivo pita mlade jesu li uzimali ručak prije objeda i jesu li prelazili granicu bez putovnice. Poziv na objed (svadbeni) dobiva se vjenčanjem, a granicu smijemo prijeći tek s putovnicom koja se također dobiva vjenčanjem. Mladi to odmah shvaćaju. Taj isti svećenik, također obazrivo upozorava mlade: kad u srcu gori, u glavi se dimi. Tada se neke stvari ne mogu pravo razlučiti i dajemo si dopuštenje za nedopušteno. I to mladi odmah shvate i jasno im je da valja imati sebe u vlasti. To će biti potrebno i u braku. A temelj i razlog potrebnih suzdržanosti jest upravo svijest da smo osobe i da je dostojanstvo osobe kao slike Božje vrijednije od bilo kakvog prolaznog užitka. Nije Bog protiv užitka, ali sve u svoje vrijeme, kaže lijepo narod.  Važno je stoga da mladi nauče ne samo zajedno biti, zajedno šutjeti, zajedno pričati, zajedno se veseliti, nego i zajedno moliti, da u svjetlu Kristove radosti, koji se najviše raduje procvatu ljubavi među ljudima, među mladima, doživljavaju drugoga kao dar i daruju se drugima u punoj sreći bračnoga zajedništva i otvorenosti za dar novoga života koji je predivan plod ljubavi. Neka i naš molitveni odaziv na poziv naših biskupa, da molimo na predloženu nakanu za ovaj mjesec, pomogne onima kojima je ta pomoć potrebna.

Papa Franjo uočavajući mnoge prirodne katastrofe koje su uzrokovane između ostaloga i ljudskim prekoračivanjima i nepoštivanjima PRIRODNIH ZAKONA poziva sve nas na molitvu riječima:      Molimo da se svi hrabro odlučimo za jednostavan i ekološki održiv način života, radujući se mladim ljudima koji su se tomu odvažno posvetili.

            Kad je prije šest godina na svetkovinu Duhova papa Franjo izdao encikliku o brizi za zajednički dom naslovljenu ˝Laudato si˝ (Hvaljen budi), svijet se iznenađeno pitao što to Papa ima govoriti o ekologiji. U ovoj molitvenoj nakani to ističe riječima o zauzimanju za jednostavan i ekološki održiv način života te pritom radosno utvrđuje da se mladi tomu rado odazivaju. Papino razmišljanje zapravo ide sve do početaka stvaranja i divota koje nam je Bog osigurao kao preduvjete za naš život, jer u Božjoj je namjeri bio čovjek u središtu i za njega je sve pripravio. I ne samo to, Bog je čovjeku povjerio to svoje djelo da upravlja njime, da ga uređuje i dovršava. 

            Treće poglavlje Danijelove knjige posebice odzvanja hvalom Gospodinu za svako pojedino stvorenje, što je sv. Franjo pretočio u Pjesmu stvorova. Sv. Franjo zahvaljuje Bogu za svako stvorenje, dok Danijel poziva stvorenja da blagoslivlju Gospoda. U biti sv. Franjo je dobro shvatio da se imamo sa zahvalnošću služiti svime što nam je Bog stavio na raspolaganje i tako sa svakim stvorom veličamo Boga. 

Nitko zapravo ne može ostati ravnodušan pred ljepotama prirode kao ni pred snagom prirodnih sila. Sve to čovjek nastoji iskoristiti da bi sebi olakšao život, ali znamo dobro da postoje takozvani nusprodukti. Neke od njih možemo još iskoristiti dok druge jednostavno smatramo otpadom. S time valja računati, ali opet pametno da ne bismo naškodili svekolikom skladu. Zato se ide za sve čistijim izvorima energije, za automobilima koji će manje onečišćavati zrak, za otpadom koji se može iskoristiti da ne očišćuje izvore, rijeke i mora itd. 

Sve to počinje već u obitelji: da se ne ostavlja smeće kojekuda, da držimo stvari čistima, urednima i složenima. Taj sklad proizlazi i iz našega nutarnjega sklada koji nam omogućuje da vidimo stvari lijepima, da ljude smatramo vrijednima, da taj sklad ne remetimo ni riječima ni postupcima. Već se vidi da je riječ o prvotnom skladu u našem srcu i našoj duši da bismo ga onda širili radujući se i skladu gibanja nebeskih tijela, izmjeni godišnjih doba, izmjeni noći i dana. A Isus jednostavno tvrdi da Bog daje da sunce izlazi i dobrima i zlima i da kiša pada i dobrima i zlima. Ako se i malo zainteresiramo za kršćansku duhovnost, uvidjet ćemo da su sveci koji su otvoreni Bogu bili istodobno i vrsni prijatelji svega stvorenoga. Nije upravo od redovnika potekao i napredak u obrađivanju zemlje, pa čak i suvremena genetika, da ne nabrajamo dalje? Što nam je činiti, ako ne u odgovornoj zahvalnosti upravljati dobrima koja nam je Bog dao na raspolaganje. Pozivam vas ovim putem, da se odazovemo i molimo na predloženu nakanu pape Franje!