Skip to content

KOMENTARI NAKANA ZA LIPANJ 2021. GODINE

Posted in NAKANE-ADORACIJA

Naši biskupi nas potiču u ovom mjesecu na molitvu: Da življenje Dana Gospodnjega bude posvećeno radosnom slavljenju euharistije te vjernici, čujvajući svetost nedjelje, budu svjedoci Božje vječnosti.

            Iz katekizma znamo da treća Božja zapovijed glasi: Spomeni se da svetkuješ Dan Gospodnji.Važnost isticanja te Božje zapovijedi naši biskupi uočavaju posebice u raspravama o radnim nedjeljama, napose u trgovinama i trgovačkim velikim lancima. Te su rasprave potekle iz golemog nezadovoljstva onih koji radom nedjeljom zapravo pomalo postaju strancima svojim najbližima. Oni se na svoj način pretvaraju u jednostavna potrošačka sredstva poslodavaca koji čak dovoljno ni ne cijene svoje zaposlenike kao osobe bilo da ih ne plaćaju primjereno, bilo da ih svode na pogonske strojeve njihova probitka. Je li doista probitak bogatih vrjedniji od sretnih i zadovoljnih zaposlenika? Uostalom, može li za poslodavca biti većega dobitka od zadovoljstva njegovih zaposlenika?

         Razumljivo je da različite uslužne djelatnosti ipak moraju raditi i nedjeljom i blagdanom. Ali i hotelijeri, i vatrogasci, i policajci, i liječnici, i bolničarke i bolničari, i da ne nabrajmo dalje, također imaju biti vrednovani kao osobe koje pridonose skladnom životu jedne državne zajednice. Jednako tako i različite druge hitne službe. Ali trgovine? Jesu li one takva hitnost da se bez njih ne može ni nedjeljom? No sve se ima  zakonski regulirati i onda sukladno s tim i nagrađivati.

         Za nas kršćane nedjelja jest doista Dan Gospodnji, kad se s Bogom susrećemo u slavljenju Euharistije, ali i u slavljenju zajedništva u obitelji. Ako se to iznimno ne može ostvariti, onda neka se to shvaća kao iznimka, ali ne kao redovitost koja jednostavno opterećuje sve, a pogotovu obitelji. Slaveći Euharistiju mi se kao velika Božja obitelj skupljamo u radosnoj zahvalnosti Bogu za sve što nam pruža, prinosimo mu svoj trud i nastojanja, da bismo osnaženi Euharistijom zadobili blagoslov za tjedan koji je pred nama, kako bismo i mi bili blagoslov i svojim najbližima u obitelji, ali i svima s kojima dolazimo u kontakt bilo poslovno, bilo na koji drugi način. Slavljenje Euharistije ima dva dijela: služba Riječi i Euharistija. I jedno i drugo je potrebno i tvore cjelinu kako bismo zadobili svjetlo i snagu od Božje Riječi i od Božjega Kruha za svoje radosno kršćansko življenje. Sveto slaveći nedjelju mi posvećujemo i svu svoju stvarnost rada i obveza. Pridružimo, dakle, svoje molitve željama naših biskupa da se slavljenom Dana Gospodnjega Ime Gospodnje sve više proslavljuje među nama. INSTRUMENTAL (oko 30 sek.)

PAPA FRANJO nas u ovom mjesecu također poziva:  Da molimo za mlade koji se pripremaju za brak uz potporu kršćanske zajednice: neka rastu u ljubavi, velikodušnosti, vjernosti i strpljivosti.

            Ima li ikoga među nama ljudima da tako ozbiljno shvaća brak kao što su kršćani i njihove zajednice? Ima i razloga tomu, pogotovu u ovo vrijeme kad se toliko piše čak i o priželjkivanim rastavama barem što se tiče statistika, jer ako od stotinu brakova polovica od njih ne dožive lom, onda kao nismo napredni ni u trendu. Zar to ne znači da je stvarnost oko nas toliko potrošačka da i najsvetiju zajednicu dva bića svodi upravo na potrošnju. Stoga se valja pridružiti Papi u ovoj njegovoj molitvenoj želji da se mladi ozbiljno priprave na brak.

            Često si mladi umišljaju da im to nije potrebno, jer dovoljno je da se vole i da jednostavno žele ´vječnu´ ljubav. Ali, kao što se i za druge ozbiljne stvari u životu valja dugo pripravljati, tako je i posebice neposredna priprava još važnija. Nije dovoljno biti jednostavno fiziološki zreo, nego valja i duhovno dozrijevati, a i socijalno da bi međusobni odnosi mogli ispravno i radosno funkcionirati. Budući da mi po krštenju tvorimo zajednicu vjernika koji su pritjelovljeni našem Spasitelju i Otkupitelju Isusu, on je, kako to u katekizmu lijepo učimo, u sebi uzdignuo svu našu stvarnost pa i naše najintimnije odnose ljubavi jamčeći svojom sakramentalnom nazočnošću svoju radost. Koju? Zar nije on Bog i čovjek, a Bog je po definiciji ljubav. Mi smo pak njegova slika. Kad on vidi u nama da se ta bitna Božja sastavnica, a to je ljubav, u nama razvija do toga da budemo spremni predati se drugomu cijelim bićem i životom, zamislite, mi ga time možemo obradovati. Uostalom, mi smo i njegova djeca, a ima li veće radosti roditeljima nego da vide kako njihov trud i briga rađaju radošću u plodu njihove ljubavi? Vrijedno je spomenuti kako je Isus prvo čudo učinio u Kani Galilejskoj, na svadbi, da se ne umanji radost mladenaca, a ni gostiju. Marijina nazočnost u tome također je vrlo znakovita jer prva opaža nedostatak vina koje i inače razveseljuje ljudsko srce, kako veli Sveto pismo. Zato je važno da se mladi također naviknu bdjeti nad sobom i da svagda jedno drugom budu vino radosne ljubavi i predanja unatoč mnogim mogućim teškoćama na koje će sigurno naići. Tako se radost udvostručava, a teškoće bivaju upola lakše. Mislim da ne ću pogriješiti, ako kažem da u toj molitvenoj brizi sa Svetim Ocem za mlade, molimo da uvijek rastu u toj svetoj stvarnosti kojoj su se otvorili, a to je Bog, odnosno sama ljubav. Posljedice su njezine onda poštovanje, velikodušnost, vjernost, strpljivost… Bude li nedostataka na tom putu, valja se uteći Mariji da upozori Isusa, ali će i mlade uputiti da učine kako im Isus kaže.

ZAKLJUČUJEM OVAJ KOMENTAR PAPINE NAKANE MOLITVOM: 

OČE, pomozi onima koji se pripremaju na brak da se ne zatvore niti jednoj tvojoj riječi koju im upućuješ, nego da je shvate ozbiljno!   „Јеr аkо је tkо ѕlušаtеlј rіјеčі, а nе і іzvršіtеlј, ѕlіčаn је čоvјеku kојі mоtrі ѕvоје rоđеnо lісе u zrсаlu: рrоmоtrі ѕе, оdе і оdmаh zаbоrаvі kаkаv bіјаšе. А kојі ѕе òglêdâ u ѕаvršеnоm zаkоnu ѕlоbоdе і uzа nј рrіоnе, nе kао zаbоrаvаn ѕlušаtеlј nеgо dјеlоtvоrаn іzvršіtеlј, blаžеn ćе bіtі u ѕvеm dјеlоvаnјu ѕvоmе“ (Јаkоvlјеvа 1,23-25).Oče, nеka utjelovljena Rіјеč роѕtаnе tеmеlј svakom  brаku. Nеkа Кrіѕt budе, onima koji se spremaju za bračni život, čvrsti оѕlоnас. Роmоzі onima koji su se otisnuli na bračnoj lađi životnim morem dа Те hvаle і ѕlаve ѕvаkі dаn u  brаćnom životu. Pomozi im kad nadođu oluje i podigni ih kada posrnu. Amen