Skip to content

Hodočašće “U susretu s velikanima”

Posted in DA SE NE ZABORAVI

U organizaciji Apostolata molitve od 24. 04 do 01. 05. 2014. vjernici i članovi Apostolata Molitve hodočastili su u Rim te sudjelovali na kanonizaciji naših svetaca Pape Ivana XXIII i Pape Ivana Pavla II. Hodočašće je organizirao i duhovno pratio p. Zvonko Vlah, nacionalni tajnik Apostolata Molitve u Republici Hrvatskoj uz pomoć časne sestre Mirjam Radošević koja se nesebično darovala svima na raspolaganje u ovom hodočašću.

Ovo hodočašće vodi nas u zemlju veliki svetaca koji su Kristovu Radosnu vijest ostvarili u svom životu i druge poveli tim putem. Ekipa iz autobusa bila je šarolika, ali svi smo se međusobno povezali i bili smo kao jedna velika obitelj.

U knjižici koju nam je pripremila s. Mirjam opisana su bila sva mjesta koja će se posjetiti a ja ću Vam u par crtica napisati gdje smo sve bili a onda i sve to potkrijepiti fotografijama.

NAPOMENA: Slike su obilježene brojevima i umanjene zbog prostora na web-u. Ukoliko Vam se koja sviđa i želite neke od njih imati slobodno mi se javite na: fiket.darko@gmail.com pa Vam onda pošaljem u većoj rezoluciji željene fotografije. Ove zajedničke sam stavio u velikoj rezoluciji. ( na svaku sliku koju kliknete piše vam broj). U slučaju bilo kakovih pitanja i pojašnjenja možete mi se slobodno javiti na 099/ 509 31 30. Hvala na razumijevanju.

ASIZ

Stigli smo u Asiz, rodni grad svetog Franje Asiškog i sv. Klare gdje je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio p. Zvonko. Govoreći o životu i liku svetog Franje Asiškog, u homiliji je istaknuo detalj Franjine »obnove« Crkve, te poručio hodočasnicima kako smo svi zajedno pozvani obnavljati svoju Crkvu. Hodočasnici su nakon euharistijskog slavlja pohodili grob sv. Franje, a zatim su prošli starim djelom Asiza, posjetili forum, amfiteatar te crkvu i grob sv. Klare. Zatim smo posjetili baziliku Svete Marije od Anđela, jednu od najvećih crkava u svijetu, u čijem se središtu nalazi i poznata kapelica Porcijunkula.

CASCIA – Sv. Rita

Stigli smo u Casciu poznatu po sv. Riti – zaštitnici bespomoćnih i beznadnih slučajeva. Tamo smo posjetili baziliku sv. Rite u kojoj se nalazi njezin grob, a tu smo i imali misu. Njezin život nas uči kako moramo podnositi sve nevolje ovoga života i svakodnevno moliti Boga za ustrajnost u njegovoj milosti.

RIM – VATIKAN

Uslijedio je potom nastavak puta prema Rimu uz razgledavanje Vječnoga Grada, njegovih vjerskih i kulturno-povijesnih znamenitosti.

Posjetili smo katakombe, gdje se nalaze tisuće grobova kršćanskih mučenika (sv. Kalista, sv Sebastijana, sv. Donatela.) Iz katakombi smo se vraćali najstarijom cestom na svijetu VIA APIA ANTICA – prve popločane ceste, dugačke oko 620 km, a široke 6m. pored crkvice naziva Domine, quo vadis, sagrađene na mjestu gdje je sv. Petar, na bijegu iz Rima, susreo Krista. Na pitanje Gospodine, kuda ideš – Domine, quo vadis, Isus mu odgovara „Idem u Rim da me ponovo razapnu“ Petar se vraća u Rim gdje biva razaprt na križu, u obrnutom smjeru od Krista. Uz cestu VIA APIA je bilo razapeto preko 6500 robova.

Bazilika Svetog Petra u Vatikanu najveće i najveličanstvenije crkve na svijetu, središnja crkva kršćanstva, sagrađena na mjestu gdje su mučeni prvi kršćani, među kojima i sam sveti Petar. Crkva je prepuna svetih relikvija, divnih umjetničkih djela među kojima je najznačajnija Michelangelova -PIETA- koja prikazuje mrtvog Krista u majčinom naručju. Bazilika je sa križen na vrhu kupole visoka 133 m, široka 211 m, dugačka zajedno sa predvorjem 211 m, površine 15160 m2, može primiti do 60.000 vjernika. Kroz pet vratiju sa bočnim mramornim stupovima koji se nižu duž pročelja, ulazi se u veličanstveni atrij, ukrašen izuzetno dragocjenim mozaicima. Središnja vrata, remek djelo zlatarske umjetnosti, prikazuje likove sv. Petra i sv. Pavla. Posljednja vrata su čuvena u cijelom svijetu „SVETA VRATA“ koja Papa otvara uoči svete godine, simboličnim udarcem posebnim obrednim čekićem na točno određeno mjesto.

U kripti ispod bazilike su pokopani svi Pape. Kad koji papa postane blaženikom premješta se u Baziliku.

Posjećujemo crkvu svete Marije in Aaracoeli (Aračoeli) koja je Izgrađena na brežuljku u zahvalu Bogu za prestanak kuge u Rimu. U njoj se nalazi poznati kip Malog Isusa (Bambino Gesu). te grob posljednje bosanke kraljice Katarine Kosače Kotromanić.

Zatim razgledavamo Baziliku Maria Magiore (Marija Velika) jednu od najvećih rimskih starokršćanskih bazilika, koju je prema predaji dao sagraditi Papa Liberije na mjestu gdje je nakon Gospina ukazanja usred ljeta pao snijeg. U crkvi je smješten ciborij u obliku hrama.

Bazilka sv. Ivana u Lateranu (lateranska bazilika) – neko vrijeme bila je sjedište papa. U njoj se nalazi veličanstven tabernakul smješten na papinskom oltaru gdje se čuvaju glave sv. Petra i Pavla.

U zgradi pored Bazilike nalaze se Svete stube, ima ih 22, a po njima se uspinje u skrušenoj molitvi i klečeći (uvijek su pune ljudi, u koju nažalost nismo uspjeli ući upravo zbog velikih gužvi tih dana).

Crkvu Sveti Petar u okovima dala je izgraditi žena cara Valentinijana želeći ondje pohraniti i sačuvati lance kojima je bio okovan Sv. Petar. U crkvi se nalazi veličanstveni Mojsijev kip na prijestolju u sjedećem položaju, Michelangelovo remek djelo koji je uspio dočarati prodoran i ljutit Mojsijev pogled kojim prekorava idolopoklonike. Kažu da se i sam nije mogao nadiviti svom djelu te ga je u jednom trenutku lupio čekićem u nogu i rekao „Progovori!“

Posjetili smo i crkvu sv. Ignacija Loyolskog – osnivača isusovaca, u kojoj smo se pobliže upoznali sa životom sv. Ignacija diveći se svemu što smo imali prilike vidjeti i čuti.

Otišli smo do Fontane di Trevi – djevičanskog izvora – kojeg je izgradio papa Klement XII od poreza na vino, najveće skupljalište turista (mladih i starih koji bacanjem novčića u fontanu priželjkuju ponovni posjet ovom veličanstvenom gradu) te ostale znamenitosti ovog velebnog grada.

KANONIZACIJA PAPE IVANA XXIII i IVANA PAVLA II

Nepregledno mnoštvo ljudi slijevalo se sa svih strana prema bazilici Sv. Petra. U zraku se osjećala pozitivna atmosfera, sve je bilo nabijeno optimizmom i velikom radošću. Talijanska policija regulirala je kolone ljudi, a volonteri su nam sa svih strana dijelili vodu.

Konačno, došao je i taj trenutak! U 10 h započelo je svečano euharistijsko slavlje. U nazočnosti pape u miru Benedikta XVI, više od 150 kardinala, 1000 biskupa, oko 6000 svećenika, te 800 tisuća vjernika okupljenih na Trgu sv. Petra i u okolnim ulicama, papa Franjo je na svečanom misnom slavlju kanonizacije, bl. papu Ivana XXIII. i bl. papu Ivana Pavla II. proglasio svetima.
Svakako, to je bio jedan nezaboravan, dirljiv i milosni događaj u kojeg smo se i mi pridružili molitvom i pjesmom. Bijasmo u tim trenucima ”jedno srce i jedna duša”. Molitva, sabranost, tišina, mir, radost… samo se je to osjećalo u srcima okupljenih vjernika.

MONTECASSINO

Moliti ili čak služiti svetu misu na grobu kojeg sveca uvijek je velik doživljaj svoje vrste. Posjetiti pak Monte Cassino, kolijevku benediktinskog reda i europske kulture uopće, čežnja je mnogih.